Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

Istraživanje geotermalne vode na području Kutine

Foto: Kutina
Procjenjuje se da je geotermalni potencijal na području Grada Kutine vrlo velik te bi bio dostatan za grijanje ukupno 184.000 m2 stambene površine.

U Kutini je održana početna konferencija projekta “Izrada tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na području Batine, Grad Kutina”.

Riječ je velikom i važnom projektu za Grad Kutinu i moslavačko područje jer zbog povoljnog položaja Hrvatska ima veći geotermalni gradijent od prosjeka Europe, što otvara mogućnosti korištenja geotermalnih ležišta i čiste, za okoliš sigurne geotermalne energije.

Zahtjevan proces

Voditelj projekta Stjepan Badanjak i tehnički koordinator Mišel Novosel istaknuli su da su zadovoljni dosadašnjim tijekom realizacije projekta, iako je provedba ovog projekta skup i zahtjevan proces čiji će rezultati biti vidljivi tijekom nešto duljeg perioda te optimistično ulaze u sljedeće faze njegove provedbe.

Tehnička dokumentacija izradit će se s osnovnim ciljem ispitivanja geotermalnog potencijala područja Grada Kutine za proizvodnju i kombinirano korištenje geotermalne energije u sklopu istraživanja geotermalnog vodonosnika Batina-1. Projektom se rješava problem nepostojanja cjelovitog pregleda geotermalnog potencijala, odnosno nepostojanja tehničke dokumentacije za istraživanje geotermalne vode na kutinskom području. U skladu s dokumentacijom vidjet će se hoće li se ići u remont postojeće bušotine u Batini ili bušenje nove bušotine.

– Cilj nam je otkriti geotermalni potencijal Grada Kutine, gdje bi tu energiju mogli usmjeriti na komercijalnu upotrebu, ali i za sustav grijanja, od kućanstava, gradskih ustanova i, naravno, i tvrtki koje posluju na području grada – rekao je Stjepan Badanjak.

Procjenjuje se da je geotermalni potencijal na području Grada Kutine vrlo velik te bi bio dostatan za grijanje ukupno 184.000 m2 stambene površine.

– Taj potencijal je za 60% veći od europskog prosjeka i te procjene trebaju biti potvrđene istraživanjima u ovom projektu – rekao je Mišel Novosel, tehnički koordinator projekta.

– Trenutačno smo osigurali sredstva za pripremu projektno-tehničke dokumentacije za istraživanje i ishođenje dozvola za istraživanja, a nakon toga trebamo osigurati novac za samo istraživanje. U konačnici, ako se ispostave točne procjene potencijala geotermalne energije, dalje idemo u ishođenje dozvola za eksploataciju – dodao je Mišel Novosel.

Države donatori

Vrijednost projekta pripreme tehničke dokumentacije za geotermalna istraživanja iznosi 230.000 eura. Sufinanciranje je osigurano iz Europskog gospodarskog prostora. Države donatori Island, Lihtenštajn i Norveška osigurale su 84% sredstava, a ostatak Grad Kutina. Projekt je odobren u programu “Energija i klimatske promjene”. Partneri su projekta Razvojna agencija Mrav i tvrtka EFLA s Islanda.

Gradnja pri kraju POS-ova zgrada s 27 stanova bit će gotova do svibnja Kutina Prilika za sređivanje zemljišnih knjiga Do kraja godine traje katastarska izmjera Kutine Zlatko Babić Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić o velikim projektima i planovima u 2023. U 2022. pokrenuta je aglomeracija, gradi se dječji vrtić u Kutini...