Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
Radovi gotovi do Uskrsa

Izmjena cjevovoda suvremenom metodom

1/8
Foto: Grad Dubrovnik
Kroz posebnu tekstilnu oplatu u postojeću cijev upuhuje se nova cijev u tekućem stanju koja se potom stvrdne i ubrzo može normalno koristiti. Time je izbjegnut velik dio kopanja, pojasnio je član uprave Vodovoda Vicko Begović

U tijeku je zamjena dotrajalog cjevovoda javne odvodnje u Ulici Iva Vojnovića. U dužini od 550 metara, od restorana Magellan do skretanja za Gospino polje postojeći azbestno-cementni cjevovod mijenja se CIPP monolitnom cijevi, priopćili su iz Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik poduzima niz mjera za zaštitu zdravlja te za suzbijanje gospodarskih posljedica Stožer CZ-a Dubrovnik građani mogu zvati na besplatni broj 0800 8182

- Radi se o nama iznimno bitnom cjevovodu koji otpadne vode cijelog istočnog dijela grada, od Zlatnog potoka, preko povijesne jezgre vodi do uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Nažalost, prilikom pregleda utvrđeno je da je taj cjevovod u jednom dijelu značajno oštećen i prijetilo mu je urušavanje. Stoga smo žurno pokrenuli njegovu sanaciju – rekao je predsjednik uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.

Kako bi se radove što prije završilo stručnjaci Vodovoda odlučili su umjesto klasičnog načina zamjene cijevi kopanjem, vađenjem starih i polaganjem novih, primijeniti CIPP metodu kojom se postojeći otvor cijevi koristi kao podloga za uvlačenje nove cijevi.

- Procijenili smo da ćemo korištenjem te metode najbrže sanirati ovu dionicu. Najlakši opis djelovanja te metode je da se kroz posebnu tekstilnu oplatu kroz postojeću cijev upuhuje nova cijev u tekućem stanju, koja se potom stvrdne i ubrzo može normalno koristiti. Ovako smo izbjegli velik dio kopanja osim na onim mjestima gdje su prilikom čišćenja starog kanala nastala oštećenja - pojasnio je član uprave Vodovoda Vicko Begović te dodao kako je ovo prvi put da Vodovod ovu metodu, koja je svoju učinkovitost dokazala na drugim lokacijama, koristi na ovako velikom zahvatu.

Dubrovnik Zabrana građevinskih radova na otocima

Predviđeno vrijeme dovršetka radova je do Uskrsa.