Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanić grad
Ivanić-Grad uskoro dobiva moderan projekt urbanog uređenja

Jedinstvena gradska šetnica koja će se protezati od dvorane u naselju Žeravinec do ušća u rijeku Lonju

Foto: Grad Ivanić-Grad
Dio šetnice spušta se na dno korita radi prolaska ispod trase željezničke pruge

Otvoreni gradski potok Žeravinec dugogodišnji je neriješeni problem urbanog krajobraza koji zahtijeva kompletno uređenje. Projektom preuređenja i prenamjene područja uz potok koji ulazi u završnu fazu dobit će se jedinstvena gradska šetnica koja će se protezati od dvorane u naselju Žeravinec do ušća u rijeku Lonju te nastaviti na postojeću gradsku šetnicu.

ISPITIVANJE INTERESA ZA POS U IVANIĆ-GRADU Javni poziv otvoren je do 22. veljače

Bolja povezanost

– Uređenjem šetnice uzduž potoka Žeravinca postići će se bolja povezanost novog podcentra Žeravinec sa samim centrom grada te bolja povezanost potokom razdvojenog sjevernog i južnog dijela grada što će zasigurno pozitivno utjecati na daljnji razvoj i urbanizaciju grada – kažu u gradskoj upravi.

Šetnica je oblikovana tako da se u određenim dijelovima (u zoni neugledne, degradirane industrije) spusti na razinu dna korita kako bi se omogućilo neometano prolaženje ispod trase željezničke pruge i šetače odmaknulo od pogleda na vizualno neprivlačno područje. Prolasci preko prometnica koje okomito sijeku os šetnice riješeni su u razini tih prometnica.

Javor Bojan Leš, gradonačelnik Ivanić-Grada Ivanić-Grad razvija sve više projekata s ciljem stvaranja tzv. pametnog grada (Smart City) Nakon besplatnog WiFi-a na javnim mjestima svima stiže ultrabrzi internet

Sigurnost pješaka i/ili biciklista koji će se kretati šetnicom bit će osigurana. Spuštanje na dno kanala bit će izvedeno rampama, kako bi se osim pješacima i biciklistima neometano kretanje omogućilo i osobama smanjene tjelesne pokretljivosti.

Pet betonskih elemenata

– Ponuđeno rješenje u konačnici ispunjava dva primarna cilja; rješenje pitanja zaštite grada Ivanić-Grada od velikih voda potoka Žeravinca te arhitektonsko i urbanističko oblikovanje prostora vodotoka kojim bi se postigla revitalizacija gradskog tkiva neposredno uz potok – naglašavaju u Gradskoj upravi.

ENERGETSKA OBNOVA U IVANIĆ-GRADU Sanacija zgrade Civilne zaštite i vatrogasaca

Šetnica je sastavljena od pet prefabriciranih betonskih elemenata koji su povezani u cjelinu. Širina šetnice varira ovisno o širini postojećeg korita te ovisno o potrebi za oblikovanjem većeg prostora (ulaz/izlaz na šetnicu, mjesto odmora ili okupljanja, spoj s cestom i sl.). Pri promjeni širine šetnice oblikovani su prijelazni mikroambijenti te se izmaknutim elementima različitih širina postiže više manjih, privatnijih prostora za sjedenje.

Na ušću potoka u rijeku Lonju predviđena je ustava u svrhu sprječavanja ulaska povratnih voda rijeke Lonje u korito potoka Žeravinca. Predviđeno je da hodna ploha šetnice prođe iznad upravljačkog mosta ustave te se tako ostvari mogućnost spoja sa šetnicom uz rijeku Lonju i na taj način mreža šetnica uređenih uz vodotoke grada Ivanić-Grada postane cjelovita.