Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
InPut Fest u Karlovcu

Još danas i sutra diljem grada možete pogledati lutkarske predstave

InPut Fest Karlovac
1/17
Foto: InPut Fest Karlovac
U Karlovcu je lutkarstvo jako popularno, u Draganiću na Lutkarsku zraku dolaze iz čitave Hrvatske

U organizaciji Gradskog kazališta Zorin dom, u Karlovcu traje 2. međunarodni lutkarski festival ili InPut Fest koji je gostima, djeci i odraslima, u pet dana trajanja osigurao 20-ak raznih festivalskih događanja. Riječ je o jedinom u Hrvatskoj lutkarskom festivalu međunarodnog karaktera izvan Zagreba.

Sve je počelo velikom, šarenom povorkom kroz Karlovac u kojoj su sudjelovali karlovački lutkari; članovi Gradskog kazališta Zorin dom, ali i djeca iz drugih udruga koja se bave lutkarstvom i svi su pokazali kakve su sve lutke izradili. Povorkom je, osim velikih pravih lutaka, dominirala velika lutka karlovačke Zvijezde, a već prvoga dana studenti osječke Akademije za umjetnost i kulturu izveli su lutkarski mjuzikl 'Krug života' nastao  po motivima popularnog filma 'Kralj lavova'. 

Svakoga dana diljem grada, ujutro i poslijepodne održavane su brojne lutkarske predstave, a mališanima i publici svakako su najatraktivnije bile one na javnim prostorima, poput gradskog šetališta, Glazbenog paviljona, Starog grada Dubovca ili na splavi na rijeci Kupi na koje se ulaz nije naplaćivao, dok je cijena ulaznice u Zorin domu svega tri eura.

Sve su predstave izvrsno popunjene što je dokaz da Karlovac doista živi sa svojom lutkarskom scenom koja je postala i međunarodno poznata obzirom da profesionalni glumci, na čelu s Peđom Gvozdićem koji je i suosnivač InPut Festa, su i autori brojnih lutkarskih predstava s kojima godinama nastupaju na međunarodnim natjecanjima i osvajaju nagrade.
Osim njih, na ovogodišnjem 2. InPut Festu u Karlovcu nastupila su i kazališta iz Rijeke, Osijeka, Splita, Zadra, Virovitice, Varaždina te kolege iz Izraela, Slovenije, Srbije, BiH, Njemačke, Poljske. Predstave ocjenjuje i stručni žiri u sastavu; Ana Orilić, prof. dramaturgije, Giullio Settimo, glumac i lutkar, ravnatelj Talijanske drame u HNK Rijeka, te Zdenka Lacina, doc.art, izvanredna profesorica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Predstave gleda i dječji žiri koji ima pet članova djece zaljubljenika u kazalište i ples, koji će također dati svoj sud o predstavama.

I u subotu, zadnjeg dana festivala na programu su tri predstave i proglašenje pobjednika, a raspored je na web stranici InPut Festa Karlovac.

Veliki odaziv publike, posebno mališana na sve predstave koje se izvode u sklopu InPuta, dokaz su da Karlovčani vole tu vrstu izričaja koji se posebno njeguje u Gradskom kazalištu Zorin dom čiji su profesionalni glumci i lutkari, autori brojnih lutkarskih predstava. No, osim kazališta, u gradu je i nekoliko udruga koje se bave lutkarstvom, a OŠ Draganić je već četvrtu godinu za redom domaćin Lutkarske zrake na kojoj se predstavljaju osnovci sa svojim lutkarskim predstavama iz čitave Hrvatske. Ove je godine na Lutkarskoj zraci bilo čak 170 sudionika, učenici i mentori došli su čak iz OŠ Lapad iz Dubrovnika, zatim iz OŠ Petrijanec iz Varaždina, OŠ Mursko Središće, OŠ Sesvete, OŠ Vugrovec Kašina, PŠ Prekvršje, OŠ Josipa Račića iz Zagreba, OŠ Dobriše Cesarića iz Požege, OŠ Banija, PŠ Hrnetić iz Karlovca, a domaćini smotre bili su učenici dramske skupine OŠ Draganići. I njihove su lutkarske izvedbe na smotri budno  pratili i karlovački lutkari Vanja Gvozdić i Nino Pavleković, jedni od suosnivača InPut Festa u Karlovcu, koji su stručnim komentarima na okruglom stolu potaknuli i motivirali sudionike i male lutkare na novo stvaranje.

- U sklopu smotre imamo i dramsko-pedagošku i lutkarsku edukaciju za učenike i voditelje. Učenici su sudjelovali u lutkarskim i likovnim radionicama te radionicama tradicijskih igara i plesova, a učitelji su izrađivali lutke čovječice ili humanete te upoznali obilježja kazališta predmeta i materijala. Naime, promovirati lutku i lutkarstvo kao metodu, alat i način rada s djecom, jedan je od ciljeva smotre, kao i nada da će upravo ova manifestacija u budućnosti obilježiti OŠ Draganići kao mjesto susreta, mašte, igre, kreativnosti i stvaralaštva - kazala je Matilda Marković, voditeljica projekta.

Tu je i multimedijalna dvorana s 80 mjesta, info pult, mjesto kupovine suvenira, zatim chill zona s lebdećim tabletima na kojima su zanimljivi sadržaji U Nikola Tesla Experience Centru možete osjetiti elektricitet i munje KARLOVAC Doživite Karlovac šetnjom parkovima, kajakom na rijekama... KARLOVAC Grad Karlovac na zgrade vrtića i škola postavlja 14 solarnih panela