Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Otvoreno Prometno vježbalište

Kako do veće sigurnosti u prometu

Foto: Branimir Bradarić
Poligon je idealno mjesto da djeca nauče prometna pravila

Kod Stanice za tehnički pregled u Vinkovcima, na mjestu nekadašnjeg autopoligona, otvoreno je Prometno vježbalište za edukaciju djece biciklista i pješaka u prometu.

Jesenski ciklus radionica za djecu na temu otpada SPLIT Otpad nije smeće: Jesenski ciklus radionica za djecu na temu otpada

– Greške u prometu najskuplje su upravo kada je riječ o djeci, jer ona su naše najveće bogatstvo. Stoga smo prostor nekadašnjeg autopoligona odlučili prenamijeniti u ovu svrhu. Na ovom vježbalištu planiramo provoditi sve akcije koje i inače radimo s djecom – kako reagirati na pješake, na svjetlosnu signalizaciju na semaforima, kako pristupiti zebri i zato nam je važna suradnja sa školama, vrtićima i policijom, ali i s jedinicama lokalne samouprave – kazao je predsjednik Autokluba Vinkovci Ivo Bikić.

Vrijednost projekta je 1,1 milijun kuna od kojih je 386 tisuća iz sredstava Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa dok je ostatak osigurao AK Vinkovci. Voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa u Ravnateljstvu policije Josip Mataija rekao je da je riječ o vrlo korisnoj investiciji usmjerenoj direktno u sigurnost cestovnog prometa. Prema podacima policije u proteklih se nekoliko godina u statistikama uvijek pojavi oko 4 posto djece biciklista, sudionika u prometnim nesrećama, koje završe s lakšim ili težim tjelesnim ozljedama.

Odluka koja će donijeti demografski boljitak gradu Grad prodaje zemljišta, popust za obitelji od 10 do 85 posto

– Svi moramo pridonositi sigurnosti u prometu, zato je ovaj poligon idealno mjesto da djeca nauče prometna pravila i ponašanja, ali možda i da oni stariji nauče kako paziti na djecu. Ovakve investicije nisu česte i ovakva vježbališta nemaju svi gradovi. Stoga moramo biti zahvalni HAK-u što je prepoznao potrebu za gradnjom ovog najmodernijeg poligona upravo u Vinkovcima – rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić.