Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Karlovac Open Air Tribute Festival posvećen je Beatlesima, U2 i Elvisu Presleyu

Karlovac poziva na Zvjezdano ljeto kojim slavi 445. rođendan

storyeditor/2024-06-14/PXL_230619_25138545.jpg
1/3
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Zvjezdano ljeto, manifestacija kojom Karlovac tijekom tri tjedna događanja slavi svoj rođendan, počinje 23. lipnja Ivanjskim krijesom i nastupom mladog pjevača Martina Kosovca, a završava 13. srpnja
U tri tjedna bit će održano čak 150 manifestacija diljem grada; od sportskih susreta, raznih festivala, predstava, plesnih atrakcija, radionica, do koncerata i rođendanskog bala koji se održava 13. srpnja

Zvjezdano ljeto, manifestacija kojom Karlovac tijekom tri tjedna događanja slavi svoj rođendan, počinje 23. lipnja Ivanjskim krijesom i nastupom mladog pjevača Martina Kosovca, a završava 13. srpnja na 445. rođendan grada velikim rođendanskim balom na kojem će plesati 445 plesna para i nastupom Doris Dragović. Riječ je o najbogatijoj karlovačkoj manifestaciji sa 150 manifestacija za sve dobne uzraste u kojima tijekom tri tjedna publika može uživati u koncertima, plesu, predstavama, sportskim ogledima, izložbama, predavanjima.

Besplatni programi

Zahvaljujući suradnji Grada i brojnih udruga, publika će besplatno uživati u nizu programa; Židovska zajednica organizira Dane židovske baštine, tu je i nezaobilazni Open air tribute festival, Karlovac dance festival prikazat će niz plesnih predstava na otvorenom, Zorin dom u okviru Kazališnog festivala dovodi popularne predstave, tu su i Međunarodni festival folklora, Okusi svijeta, Biciklijada 4 rijeke, teniski sportski događaj za najmlađe Wimbledon u Karlovcu i broja druga događanja o kojima se može više saznati na mrežnoj stranici zvjezdanoljeto.karlovac.hr.

– Kad smo 2019. događanja vezana za Dan grada odlučili nazvati zajedničkim imenom Zvjezdano ljeto, očekivali smo i nadali se da će tim karlovačkim potpisom manifestacija i Karlovac biti prepoznati i šire, izvan grada. Pet godina poslije čini se da smo u jednom dijelu stvarno i uspjeli. Zahvaljujem svima koji su dio Zvjezdanog ljeta; mislim da je jako važno što su u temelju manifestacije lokalne snage, karlovački kreativci i entuzijasti koji iz godine u godinu stvaraju sve bolji program i puno događanja na koje dolaze ljudi izvan Karlovca, što i je naš cilj. Želja nam je kroz manifestaciju i prepoznavati kvalitetne domaće programe i to promovirati. Poziv je to svima da ovoj manifestaciju stvarno bogatog sadržaja damo dimenziju vidljivosti. Možete biti ponosni na prošlo Zvjezdano ljeto, na ovo i svako koje dolazi, ono daje dodatnu vrijednost gradu – kazao je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Dan grada 13. srpnja vrhunac je Zvjezdanog ljeta koje završava tradicionalnim balom i koncerom Doris Dragović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Dan grada 13. srpnja vrhunac je Zvjezdanog ljeta koje završava tradicionalnim balom i koncerom Doris Dragović

Što se sporta tiče, uz nogometne utakmice, posjetitelji će se moći okušati i u sportovima poput mačevanja i baseballa. Ljubitelji biciklizma mogu se prijaviti na biciklijadu "Karlovačke 4 rijeke", a oni koji vole tenis na travi uživat će u turniru "Wimbledon u Karlovcu". Održat će se i kup grada Karlovca u lovnom streljaštvu, festival sportske rekreacije, veslačka regata i šahovski turnir. Kino Edison u sklopu Zvjezdanog ljeta organizira zajedničko gledanje utakmica hrvatske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu.

– Karlovački kazališni festival ugostit će predstave HNK Osijek, HNK Ivan pl. Zajc iz Rijeke, Kunst teatra, Boss teatra, Kerekesh teatra i Gala teatra, a bit će i nekoliko sjajnih koncerata – najavio je Milivoj Juras, ravnatelj Gradskog kazališta Zorin dom. Međunarodni festival folklora već 25 godina u Karlovac donosi tradiciju i kulturu iz različitih zemalja i dijelova svijeta.

Prijave za bal

– Gostuju nam društva iz Paname, Uskršnjih otoka (Čile), Indije, Perua, Moldavije i Slovačke, a uz ples, pjesmu i tradicijska ruha, donijet će i dašak svoje lokalne kuhinje na Festivalu okusi svijeta – najavio je Željko Štajcer, predsjednik festivala. Tu je i 11. Hrvatska flautistička akademija s eminentnim mentorima i sudionicima iz cijelog svijeta. U sklopu Zvjezdanog ljeta održat će se i glazbeno edukativni festival Ćušpajz, te Karlovac Open Air Tribute Festival koji ove godine slavi Beatlese, U2 i Elvisa Presleya, zatim ArtiKa, PARKiranje, StretArt galerija samo su neki od festivala koji će karlovačke ulice i trgove napuniti radionicama, performansima, izložbama, svjetlom i glazbom. Organizirane su i tematske turističke ture kao i pub kvizovi. Dan grada 13. srpnja vrhunac je Zvjezdanog ljeta koje završava tradicionalnim balom i koncerom Doris Dragović.

– Pozivam sve naše građane, kao i goste grada, da se već sad prijave za sudjelovanje u tradicionalnom balu kojim ćemo obilježiti rođendan našeg Karlovca. Prijaviti se možete putem linka bal.karlovac.hr – kazala je Daniela Peris iz odjela za gospodarstvo, razvoj grada i fondove EU. Organizator je Grad Karlovac, a sponzori su Karlovačko pivo, Karlovačka banka i AB Gradnja.

storyeditor/2024-06-14/1718184379738.jpg Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizirala smotru Smotra vatrogasaca, vozila i opreme prije protupožarne sezone storyeditor/2024-06-14/MZA.jpg 28. studenog proglašen je Danom međimurske popevke 'Međimurske popevke su i priče predaka, odraz tuge i radosti' storyeditor/2024-06-14/WhatsApp-Image-2024-06-11-at-14_20_27-6.jpeg Obnovljeno igralište spremno je dočekalo Malonogometni turnir Tenja Obnovljeno malonogometnoi rukometno igralište u Tenji