Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizirala smotru

Smotra vatrogasaca, vozila i opreme prije protupožarne sezone

storyeditor/2024-06-14/1718184379738.jpg
Foto: Zagrebačka županija ZA IZVANREDNE dislokacije kroz četiri operativne grupe angažirana su 102 vatrogasca i 24 vozila

Kako bi se provjerila spremnost vatrogasnih snaga prije protupožarne sezone, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije organizirala je u Ivanić-Gradu smotru vatrogasaca, vozila i opreme. Kako je rekao Dario Kezerić, zapovjednik VZ-a Zagrebačke županije, to je prvi korak kako bi vatrogasci bili spremni za izvanredne dislokacije na priobalje, ali i u ostale dijelove Hrvatske.

– Svake godine imamo sve složenije i opasnije situacije, ne samo kod gašenja požara, nego i u slučaju nevremena i obrane od poplava – rekao je Kezerić. Bit smotre je, objašnjava, provjeriti planske dokumente, provjeriti imaju li vatrogasci zadovoljavajuću osobnu zaštitnu opremu, jesu li obavili liječnički pregled, imaju li voditelji intervencija ispit za vatrogasce s posebnim ovlastima i odgovornostima. Provjereno je i stanje vozila, njihova zvučna i svjetlosna signalizacija, radio veza s županijskim vatrogasnim operativnim centrom, opremljenost vozila motornim pilama, kosijerima, naprtnjačama.

– Ljudi koje upućujemo na izvanrednu dislokaciju moraju biti pripremljeni za ostanak na terenu 72 sata, a naša logistika mora biti samodostatna za 48 sati – rekao je Kezerić. Za izvanredne dislokacije, kroz četiri operativne grupe, angažirana su 102 vatrogasca iz javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava te 24 vozila.

U ime Županije smotri je nazočio načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije i zamjenik župana Ervin Kolarec.

– Imamo sjajne vatrogasce koji uvijek pomažu ljudima u nevolji. Siguran sam da će i ovog ljeta, bude li potrebe, pokazati hrabrost i požrtvovnost i biti na pomoći – rekao je. Naglasio je da Zagrebačka županija prepoznaje rad vatrogasaca i snažno stoji uz njih.

– Vatrogasci su, usudim se reći, najveća snaga civilne zaštite. Svake godine povećavamo sredstva za njihov rad, prije svega kupnju opreme i vozila. Tako će biti i u budućnosti jer vatrogasci zaslužuju našu podršku – rekao je Kolarec.

Slavko Povrlišek, predsjednik VZ-a Zagrebačke županije, poručio je da su vatrogasci Zagrebačke županije stručno osposobljeni i spremni izvršiti svaku zadaću koje se pred njih stavi.

Smotri je nazočio i načelnik Stožera civilne zaštite grada Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj. Na redovne dislokacije vatrogasci Zagrebačke županije odlaze 20. lipnja, ove godine u Nin te na otoke Brač, Hvar i Ugljan. 

storyeditor/2024-06-14/WhatsApp-Image-2024-06-11-at-14_20_27-6.jpeg Obnovljeno igralište spremno je dočekalo Malonogometni turnir Tenja Obnovljeno malonogometnoi rukometno igralište u Tenji storyeditor/2024-06-14/DSC_8188.JPG Povijesni uspjeh Rukometnog kluba Sisak Župan Ivan Celjak primio je zlatne sisačke rukometaše storyeditor/2024-06-14/popust_starcima_B.jpeg Pogodnosti za sve građane s više od 65 godina Starijima 50% popusta za bazene, koncerte, kino, utakmice