Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec 117 pregleda
Sajam sigurnosti i prevencije" u Međimurju

'Kazne za vrijeđanje na Facebooku veće od vrijeđanja policajaca na intervencijama'

Sajam prevencije Čakovec
Foto: Međimurska županija
Održane su atraktivne pokazne vježbe poput spašavanja iz ruševina nakon potresa

U Čakovcu je održan "Sajam sigurnosti i prevencije" koji je četvrtu godinu za redom organizirala Policijska uprava međimurska u suradnji s vijećima za prevenciju Međimurske županije i Grada Čakovca. Jedinstven je to sajam u Hrvatskoj kojim policija nastoji građanima približiti što se sve radi da bi se smanjio broj prometnih nesreća, prekršaja i kaznenih djela.

Predstavilo se pedesetak izlagača, među kojima i nekoliko policijskih uprava i gosti iz Mađarske i Slovenije. Održane su atraktivne pokazne vježbe poput spašavanja iz ruševina nakon potresa. Djelatnici Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić iz Zagreba građanima su pokazali neke od forenzičarskih metoda koje se koriste na mjestima zločina. Djeca su upoznata sa zanimanjem policajca, a mogla su naučiti i kako se zaštititi od opasnosti koje vrebaju na Internetu, kako sigurno voziti bicikl i drugo. Atrakcija je bio i MUP-ov helikopter. Ivan Sokač, novoimenovani načelnik PU međimurske, dotaknuo se i problema s povećanim brojem napada na policijske službenike.

- Teža je kazna za vrijeđanje preko Facebooka nego za vrijeđanje policajaca koji dođu na intervenciju zaštititi ljude i imovinu, a i manje je takvih presuda. To su ljudi koji brinu o našoj sigurnosti i bilo bi dobro da se neke zakonske odredbe promijene - rekao je načelnik Sokač. Župan Matija Posavec istaknuo je da najvažnije povjerenje građana u sustav. - Statistički smo sigurna županija - dodao je