Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Vizualni identitet i unutrašnja signalizacija bazena najbolji u Europi

Kompleksu Gradski bazeni u Puli prestižna nagrada European Design Awards - Best of Show

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Rovinjski studio Tumpić/Prenc osmislio je cjelokupni vizualni identitet Gradskih bazena Pula-Pola, kao i unutarnju signalizaciju koja učinkovito, ali i vizualno atraktivno povezuje čitav kompleks bazena i pratećih sadržaja

Na ovogodišnjem prestižnom natjecanju European Design Awards projekt signalizacije Gradskih bazena Pula-Pola proglašen je najboljim u Europi. Tim rovinjskog studija Tumpić/Prenc osmislio je cjelokupni vizualni identitet Gradskih bazena Pula-Pola, kao i unutarnju signalizaciju koja učinkovito, ali i vizualno atraktivno povezuje čitav kompleks bazena i pratećih sadržaja.

MICRO MACRO Pulski i istarski umjetnici virtualno izlažu u Padovi

Projektu signalizacije pripala je Best of Show, jedna od tri najvažnije nagrade u ovom natjecanju, jer je ocijenjen kao ukupno najbolji u svim kategorijama. Gradski bazeni Pula-Pola nagrađeni su i zlatom u kategoriji Signalizacije.

Otvoreni krajem 2018.

– Iznimno sam ponosan što su naši projekti vizualnog identiteta i unutrašnje signalizacije sada i službeno nagrađeni i priznati od vodećih europskih dizajnera. Osim potvrde uspješnog rada, posebno me veseli što smo našu Pulu dodatno promovirali u Europi i svijetu – kazao je Ivan Glušac, direktor Pula Sporta, te je još jednom čestitao rovinjskom studiju Tumpić/Prenc na velikom uspjehu. Osnovni grafički element vizualnog identiteta i same signalizacije je bijela, odnosno plava linija, koja se provlači kroz sve prostore, vodi korisnike kroz njih, ali služi i kao podloga za različite ilustracije izvedene iz piktograma karakterističnih za označavanje pojedinih sadržaja koji se uobičajeno nalaze u ovakvim prostorima.

Signalizacija pulskih bazena predstavlja upravo sretan spoj čiste funkcionalnosti i vizualnog oživljavanja prostora. Zbog pandemije koronavirusa ove su godine nagrade prvi put proglašene online, putem YouTube kanala European Design Awards. Izvorno se dodjela nagrada trebala držati u Valenciji na European Design Festivalu, no on je otkazan.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić Intervju Boris Miletić, gradonačelnik Pule: Pula je u 14 godina uspješno prošla tranziciju iz vojnog u jedan od najboljih gradova za život i rad u nas

Podsjetimo, Gradski bazeni u Puli otvoreni su krajem 2018. godine te od tada, među ostalim, svakoga dana na bazenima trenira gotovo 400 mališana u četiri sportska kluba.

U sklopu kompleksa sagrađena su ukupno tri bazena: vaterpolo bazen dimenzija 34x25 metara, multifunkcionalni bazen 25x10 metara te bazen za bebe dimenzija 7x6 metara.

Za sve građane

Bazeni su dostupni svim građanima bez obzira na dob – djeci predškolskog i školskog uzrasta, plivačima i sportskim klubovima, rekreativcima, osobama s invaliditetom ili smanjenom pokretljivošću te osobama treće životne dobi. U sklopu kompleksa svoje mjesto pronašla je i spa zona s četiri saune – turskom, finskom, bio, infracrvenom te whirlpoolom, a tu je i multifunkcionalna fitness dvorana.

Grad Pula je u posljednje dvije godine uložio više od 20 milijuna kn u uređenje kupališta Plaža na Hidrobazi imat će zonu za piknik i tematsko dječje igralište

Kompleks osim toga ima sanitarne čvorove, klupske prostore, svlačionice i ugostiteljski objekt. Postavljena je oprema za sportska natjecanja te je uređen okoliš oko samog objekta. Tribine unutar kompleksa bazena mogu primiti do 400 gledatelja i navijača.

Gradnja Gradskih bazena Pula stajala je 53,5 milijuna kuna.