Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Grad Pula je u posljednje dvije godine uložio više od 20 milijuna kn u uređenje kupališta

Plaža na Hidrobazi imat će zonu za piknik i tematsko dječje igralište

1/2
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Ovogodišnje uređenje Hidrobaze nastavak je aktivnosti iz prethodnih godina, a odnosi se na uređenje sekundarne plaže u centralnoj zoni, dovršetak gradnje javne rasvjete, uređenje sustava za navodnjavanje, uređenje i opremanje piknik-zone, dječjeg igrališta i dijela sportskog terena – košarkaškog igrališta „jedan na jedan“

Do početka kupališne sezone plaža na Hidrobazi dodatno će se urediti i obogatiti sadržajima. S nastavkom radova uređenja plaže na Hidrobazi započelo se u veljači ove godine, a riječ je o petoj godini otkako se uređuje ta atraktivna plaže. Upravo zahvaljujući tom projektu Grada Pule, nekada zapušten lokalitet gdje su se daleko od očiju javnosti kupali tek pojedini lokalni mještani, Hidrobaza je danas jedna od najljepših pulskih plaža koja privlači sve dobne generacije, domaće i turiste.

Obnova Dječjeg kreativnog centra dobro napreduje, korisnici će ući u listopadu Sanacija bivšeg Pionirskog doma ide dalje i stoji 8,7 milijuna kuna

Dozvoljeni kućni ljubimci

Ovogodišnje uređenje nastavak je aktivnosti iz prethodnih godina, a odnosi se na uređenje sekundarne plaže u centralnoj zoni što obuhvaća izgradnju dijela internih komunikacija centralne zone, dovršetak gradnje javne rasvjete, uređenje sustava za navodnjavanje, uređenje i opremanje piknik zone, dječjeg igrališta i dijela sportskog terena – košarkaškog igrališta „jedan na jedan“.

Javna rasvjeta na tom dijelu kupališta već je gotova, postavljeno je dječje igralo i izlivena guma. U tijeku je sadnja, odnosno hortikulturno uređenje te slijedi još završetak radova na izvedbi navodnjavanja i postavljanje opreme, hangara, aviona, piknik-stolova i klupa, koša za košarku. Uz to, kao i svake godine izvršit će se prihrana plaže i vraćanje izbačenog materijala, postavljanje spremnika za selektivno prikupljanje otpada i drugo.

Hidrobazu, podsjetimo, karakterizira različita tipologija prostora, od edukativnih površina, do sportsko-rekreativnih zona, a godinama je i okupljalište i piknik-zona već od dolaska prvih proljetnih zraka. Upravo zato se odlučilo da se, uz navedene sportske sadržaje, uredi i formira manja piknik-zona sa stolovima i klupama, te dječje igralište s tematskom pričom Hidrobaze.  Isto tako, bitno je navesti da je dio plaže, prema lučici Štinjan, pet friendly plaža, odnosno dopušteno je dovođenje kućnih ljubimaca. 

Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovanja u gradu Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

U dosadašnjem je razdoblju Grad Pula uz Ministarstvo turizma u radove vezane uz uređenje plaže uložio javna sredstva koja iznose oko 13,5 milijuna kuna od čega je 3,6 milijuna kuna iznos Ministarstva turizma dok je preostali iznos u visini od 9,9 milijuna kuna osiguran iz proračuna Grada Pule. Ovogodišnju fazu uređenja Ministarstvo turizma sufinancira iznosom od 400.000 i to po dosadašnjem modelu dok će se ostatak sredstava u iznosu od 2,1 milijun kuna izdvojiti iz proračuna Grada Pule.

– Kada govorimo o ulaganjima u plaže i kupališta, Grad Pula vodi brigu da pulske plaže i kupališta iz godine u godinu budu prepoznate kao sve atraktivnije i poželjnije lokacije. Njihovom raznolikošću i bogatom ponudom koja se sustavno nadograđuje, teži se zadovoljiti sve potrebe i afinitete posjetitelja. Posebna se pozornost posvećuje i sadržajima za osobe sa smanjenom pokretljivošću kako bi im se osiguralo neometano korištenje plaža i sadržaja koje one nude – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić. Rezimirajući ulaganja Grada u plaže i kupališta u posljednjih pet godina, navedeno je da ona premašuju 20 milijuna kuna. Između ostalog tu se može izdvojiti uređenje najfrekventnijih zona kao što su kupališta Valkane, Valsaline (Mornar), Gortanova uvala, Zelenika, Sacciorgana, Stoja u koje se kontinuirano ulaže.

U Puli predstavljen projekt kontrole i suzbijanja galeba klaukovca Iz gnijezda galebova odstranit će se prava jaja i zamijeniti umjetnima

Ulaganje u kupalište Stoja

Na gradskom kupalištu Stoja, tako su primjerice prošle godine dovršeni radovi konstruktivne sanacije centralne zgrade kupališta nakon čega se pristupilo radovima konstruktivne sanacije potpornih zidova i hodne plohe mola. Osim što su sanirana navedena oštećenja mola, izvršena je i zamjena korodirane metalne ograde te je izrađena nova čelična konstrukcija skakaonice prema originalnom projektu iz 1933. godine kao i nove ljestve za izlaz iz mora.