Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovanja u gradu

Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

1/7
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Gradnja rotora na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna započela je u prosincu prošle godine, a završetak se očekuje tijekom sljedećeg mjeseca

Pula je atraktivan grad s bogatom kulturnom baštinom, nizom zanimljivih događanja, prirodnih ljepota te općenito uvjeta za život, zbog čega i jest već niz godina jedan od najpoželjnijih gradova za život. Promišljenom razvojnom strategijom ulaže se u sve segmente, od kojih je jedan od prioritetnih, dakako, prometna infrastruktura. Usprkos trenutačnoj situaciji smanjenih aktivnosti koje su uvedene kao mjere štednje zbog posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa, započeti projekti privode se kraju.

Za veću sigurnost u prometu Grad uložio 5,3 milijuna kuna Pušten u promet novi rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve ulice

Zahvala djelatnicima

Navedene aktivnosti odnose se na rotor na raskrižju Valturske, Japodske i Ulice Jurja Žakna čija je realizacija započela u prosincu prošle godine, a završetak se očekuje tijekom sljedećeg mjeseca. Bit će to peti rotor koji je sagrađen u posljednjih šest mjeseci na području grada Pule.

– Zahvaljujemo se vrijednim djelatnicima koji zaista ulažu velike napore da okončaju ovu značajnu investiciju ugovorene vrijednosti od 5,5 milijuna kuna. Ulaganje u prometnu infrastrukturu od vitalnog je značaja za razvoj grada i povećanje standarda življenja građana grada Pule i vjerujem da ćemo do kraja godine, uz set mjera solidarnosti za rasterećenje gospodarstva, i kroz ovaj vid aktivnosti podržati naše gospodarstvenike – istaknuo je gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Osim gradnje rotora u sklopu predmetnog projekta izvest će se i oborinska odvodnja, javna rasvjeta, EKK, premještanje postojećih instalacija HEP-a i vodovoda. Paralelno s gradnjom rotora, spomenimo da je izvedena i cesta koja povezuje Valtursku ulicu s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom ulicom u duljini od oko 90 metara s oborinskom odvodnjom, javnom rasvjetom i elektroničkom kabelskom kanalizacijom. Kao što je uvodno rečeno, u prethodnom šestomjesečnom razdoblju već su sagrađena četiri rotora, od kojih čak dva duž izrazito frekventne Rizzijeve ulice, čime se znatno utjecalo ponajprije na sigurnost, ali i protočnost u prometu.

Naziv grupe je Grad Pula COVID-19, a osnovana je s ciljem što točnijeg informiranja Građani Pule i okolice na Viberu mogu saznati aktualnosti o virusu

Tako je krajem ožujka ove godine za sav promet otvoren rotor na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve ulice u sklopu koje su investicije izvedena i dva nova autobusna ugibališta u Rizzijevoj ulici te rekonstruiran dio prometnica koje se nadovezuju na predmetni rotor, izvedena oborinska odvodnja i javna rasvjeta te izvedeno prelaganje, zaštita i premještanje elektroničke komunikacijske infrastrukture (EKI), prelaganje i zaštita vodovodnih instalacija, plinskih instalacija i elektroenergetske mreže. U navedenu investiciju Grad Pula je uložio 5,3 milijuna kuna.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Isti rotor nadovezao se na sagrađeni rotor tijekom 2018. na raskrižju s Radićevom ulicom te je time riješena jedna od najkritičnijih prometnih točki u gradu, dok je krajem studenog prošle godine izveden rotor na raskrižju s Cestom Prekomorskih brigada, odnosno obilaznicom.

Manje gužvi tijekom ljeta

Nadalje, prije Božića okončani su radovi gradnje rotora na Rivi, točnije na raskrižju Ulice Starih statuta – državne ceste DC400 i Ulice Riva, kao trajnog rješenja uređenja prometa na tom ulazu u grad. Investitor istoga, ugovorene vrijednosti od tri milijuna kuna, bile su Hrvatske ceste d.o.o., a u sklopu formiranja trajnog kružnog toka sagrađena je nova javna rasvjeta koju je Grad Pula sufinancirao s 570.000 kuna.

Za razdoblje od 14. do 30. travnja Gradnja niskonaponskog priključka u Ulici Marsovog polja

Kružni tok formiran je i na križanju Ceste Prekomorskih brigada, Ulice Veruda i Ulice Verudela, kao privremeno kružno raskrižje do modernizacije i rekonstrukcije četverokrakog raskrižja u trajno četverokrako kružno raskrižje. Riječ je o pravcu koji vodi prema turističkom naselju Verudela te se radovima pristupilo zato što su u ovom dijelu Pule bile učestale prometne gužve za većeg priljeva vozila u sezoni.