Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Obnova Dječjeg kreativnog centra dobro napreduje, korisnici će ući u listopadu

Sanacija bivšeg Pionirskog doma ide dalje i stoji 8,7 milijuna kuna

1/12
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Trenutačno se oblažu stropovi gips-kartonskim pločama, gletaju se zidovi te obrađuje unutarnja špaleta vrata prije postavljanja podnih obloga te izrade konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča

Iako situacija s epidemijom koronavirusa utječe na sve sfere gospodarstva, radovi na obnovi Dječjeg kreativnog centra u Puli, poznatom kao bivši Pionirski dom, odvijaju se po planiranoj dinamici i u skladu s planom uz maksimalno poštovanje svih propisanih mjera zaštite od daljnjeg širenja zaraze. Izvođač radova – društvo DE CONTE d.o.o. iz Labina – sve ugovorene radove planira završiti u roku kako bi se mališani u obnovljene prostorije s osiguranim najvišim standardima boravka, vratili u listopadu ove godine.

Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovanja u gradu Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

U tijeku unutarnji radovi

– Zadovoljni smo dinamikom radova, a u konačnici najzadovoljniji će na kraju biti sami korisnici koji će se već ove godine useliti u sasvim nove prostore gdje će i dalje moći razvijati vlastitu kreativnost – istaknuo je Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castrum Pula 97 d.o.o., društva koje upravlja zgradom DKC-a.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Trenutačno se provode unutarnji radovi i to oblaganje stropova gips-kartonskim pločama, gletanje zidova te obrada unutarnjih špaleta vrata, a prije postavljanja podnih obloga te izrade konstrukcije novog gledališta dječjeg kazališta Teatra Naranča. Od vanjskih radova trenutno se obavljaju oni fasaderski, izoliraju se vanjski zidovi kamenom mineralnom vunom te se obrađuju špalete otvora.

U pripremi je zamjena preostale vanjske stolarije, izrada potkonstrukcije stropa podruma te sanacija rampe za ulazak osoba smanjene pokretljivosti. Vrijednost investicije obnove DKC-a iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, dok je ostatak sredstava za uređenje osigurao Grad Pula.

Kroz program energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora od strane EU za regionalni razvoj energetska obnova zgrade sufinancira se s 1,4 milijuna kuna, a dodatno su osigurana sredstva u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna temeljem javnog poziva za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini za 2019. godinu.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Za razdoblje od 14. do 30. travnja Gradnja niskonaponskog priključka u Ulici Marsovog polja

– Ovaj model obnove predstavlja priliku kojom osiguravamo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU i smanjujemo teret gradskog proračuna, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za naše najmlađe sugrađane – naglasio je Matić.

Radovi energetske obnove uključuju izradu energetski učinkovite fasade i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacije jake i slabe struje s energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom na prirodni plin. Bit će zamijenjena sva unutrašnja vrata i grijaća tijela, sanirani zidovi i stropovi, obnovit će pet sanitarnih čvorova s izradom sanitarnog čvora za osobe smanjene pokretljivosti, sanirati pozornicu teatra Naranča i rekonstruirati gledališta s ugradnjom novih stolaca.

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Pulska tržnica Posječena četiri stabla, bila opasna za posjetitelje i korisnike

Uređenje okoliša

Postavit će nove podne obloge, napraviti pod sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletno zamijeniti cijevi tople i hladne vode te urediti okoliš i napraviti nove kaskadne zidove. Također, sanirat će se ogradni zid, postavit će se nova ograda i ulazna vrata u dvorište, kompletno dvorište bit će osvijetljeno LED rasvjetom, te će se rekonstruirati rampa za osobe smanjene pokretljivosti za ulaz na I. kat. Izradit će se nova gromobranska instalacija i drenaža oko objekta radi sprječavanja kapilarne vlage zidova, nova hidroizolacija podova te novo betonskog stepenište koje povezuje parkiralište i glavni ulaz objekta.

Sada su svi korisnici Dječjeg kreativnog centra privremeno smješteni na adekvatnim lokacijama za što se pobrinuo Upravni odjel za kulturu.