Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Intervju Boris Miletić, gradonačelnik Pule:

Pula je u 14 godina uspješno prošla tranziciju iz vojnog u jedan od najboljih gradova za život i rad u nas

Gradonačelnik Pule Boris Miletić
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Donijeli smo cijeli paket mjera kako bismo pomogli našim poduzetnicima u savladavanju ove situacije. Naši su građani pokazali veliku odgovornost pridržavajući se mjera i zato sam uvjeren da ćemo uspjeti naći način da i pored virusa radimo i razvijamo gospodarstvo, kaže Miletić

U povodu Dana grada Pule te svih izazova za život i gospodarstvo uzrokovanih pandemijom koronavirusa, razgovarali smo s prvim čovjekom Grada Pule Borisom Miletićem.

Grad Pula je u posljednje dvije godine uložio više od 20 milijuna kn u uređenje kupališta Plaža na Hidrobazi imat će zonu za piknik i tematsko dječje igralište

Dan Grada Pule obilježili ste 5. svibnja, no ove godine prvi put u modernoj povijesti grada u nešto skromnijem izdanju s obzirom na epidemiju?

Tako je. Ove su se godine nekako poklopile važne okrugle obljetnice kao što je 75. godišnjica oslobođenja Pule, 100. godišnjica „krvavog 1. maja“ i 35. obljetnica Dana Europe koju slavimo 9. svibnja. Epidemija koja je zahvatila cijeli svijet definitivno je promijenila naše navike i utječe na naš svakodnevni život pa tako i na događaje kao što je proslava Dana grada koji se godinama obilježava na jedan, rekao bih, dostojanstven i svečan način kako bismo odali dužnu počast onima koji su stvarali temelje moderne Pule. Koronavirus je najveći izazov s kojim se cijela Europa suočava još od kraja Drugog svjetskog rata, a kad govorimo o našoj Puli, ona se u svojoj tri tisuće godina dugoj povijesti itekako znala nositi s brojnim promjenama te će tako biti i dalje.

Epidemiološka situacija u Puli, ali i cijeloj Istri odlična je i više od dva tjedna nema novih slučajeva zaraze što je svakako ohrabrujuće, zar ne?

To je rezultat svih onih mjera koje je naš istarski Stožer civilne zaštite donio na vrijeme i koje su se sada pokazale kao opravdane. Jako sam ponosan što smo prošli kroz ovu prvu fazu na jedan, rekao bih, discipliniran i strpljiv način. Istra i njezini građani ponovo su pokazali odgovornost i zato im velika hvala. Prvi smo uveli mjere i zato smo mogli prvi krenuti s popuštanjem. Pozitivan trend koji imamo svakako je dobra stvar, no i dalje valja biti oprezan i poštovati preporuke Stožera. Sad smo u fazi normalizacije života u koju ulazimo oprezno ali optimistično. Bit će sigurno potrebna određena prilagodba i odgovornost, no siguran sam da ćemo i taj dio vrhunski zajedno odraditi kao i do sada.

Obnova Dječjeg kreativnog centra dobro napreduje, korisnici će ući u listopadu Sanacija bivšeg Pionirskog doma ide dalje i stoji 8,7 milijuna kuna

Stožer civilne zaštite odradio je ogroman posao, kako ste zadovoljni njegovim radom?

Stožer je odmah shvatio ozbiljnost situacije i donio učinkovite mjere i zbog toga smo im neizmjerno zahvalni. Velika hvala ide i svim zdravstvenim radnicima, policiji, našem gradskom Stožeru civilne zaštite i svim ostalim službama koje su bile uključene. Tu su i naši izuzetni učitelji koji su napravili sve da djeci proteklo razdoblje učine što bezbolnijim.

Za mjesec dana bit će točno 14 godina da ste na mjestu gradonačelnika Pule. Kako ste zadovoljni učinjenim i općenito smjerom u kojem se Pula razvija?

Vrijeme je zbilja proletjelo. Prije svega, Pula se u tom periodu zbilja promijenila nabolje i prošla je tranziciju iz vojnog grada u jedan od najboljih gradova za život u Hrvatskoj. U tom smo periodu uspjeli riješiti važne projekte koji su bili temeljni preduvjet za razvoj Pule. Tu mislim na projekte kao što je izgradnja obalnog kolektora na rivi i zaokruženog sustava kanalizacije, plinofikaciju grada dugu više od 180 kilometara, novi vodovodni sustav, sustav sprečavanja plavljenja, a tu su i kilometri i kilometri novih cesta…. Sve su to su investicije koje se u Puli nisu pokrenule u više od 100 godina! Dakle, puno je toga napravljeno i na tom tragu nastavljamo i dalje ravnomjerno razvijati grad.

Na što ste posebno ponosni?

Teško je bilo što posebno izvući. Možda sam najviše ponosan na činjenicu da smo u tom periodu uspjeli iz temelja izgraditi novu školu, proširili smo kapacitete onih postojećih čime je omogućena nastava u jednoj smjeni u gotovo svim školama, imamo nove dječje vrtiće, sva su naša djeca upisana u vrtić bez liste čekanja, izgradili smo suvremeni kompleks gradskih bazena, izgradili smo nogometni stadion, izgradili smo Trg kralja Tomislava na Verudi, obnovili gradsko kino, neuglednu plažu na Hidrobazi pretvorili u omiljeno kupalište Puležana, da ne nabrajam dalje, ima toga puno. Uglavnom, to je sve ulaganje u budućnost i u kvalitetu života naših građana.

Novim rotorima znatno je povećana kvaliteta prometovanja u gradu Završava se gradnja i petog rotora u Puli vrijednog 5,5 milijuna kuna

Koji su planovi i projekti koji će obilježiti period pred nama?

Neosporno je da će situacija s koronavirusom na neko vrijeme utjecati i na naše planove i buduće aktivnosti. No, ono što je dobro je da se u ovoj situaciji vidi koliko su zapravo sve naše mjere štednje koje smo pokrenuli prije više od 10 godina i naš racionalan način vođenja javnih financija bile pogođene. Zato sada imamo stabilan proračun i zahvaljujući tome možemo se nositi s ovom neizvjesnom situacijom. Kao i do sada, usmjerit ćemo se na daljnje uređenje i ravnomjerni razvoj Pule. Sada je ključno nastaviti s pridržavanjem mjera kako bi se život čim brže vratio u normalu. Jasno, borba protiv bolesti jako je važna, ali isto tako bez gospodarstva nema života. Zato smo donijeli cijeli paket mjera kako bismo pomogli našim poduzetnicima u savladavanju ove situacije. Naši su građani pokazali veliku odgovornost pridržavajući se mjera i zato sam uvjeren da ćemo uspjeti naći način da i pored virusa radimo i razvijamo gospodarstvo.