Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Kontrola u Puli

Komunalci u akciji, provjeravaju vlasnike kućnih ljubimaca

psi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa

Do kraja mjeseca vršit će se pojačani nadzor načina držanja i kretanja kućnih ljubimaca na javnim površinama i to u suradnji policijskih službenika i komunalnog redarstva. Grad Pula sustavno i redovno provodi nadzor nad kućnim ljubimcima, od kontrole knjižica, što uključuje kontrolu podataka je li pas cijepljen, mikročipiran itd., do nadzora uvjeta u kojima psi žive.

Započela energetska obnova bivšeg Pionirskog doma u Puli Obnova Dječjeg centra kroz koji dnevno prođe 500-tinjak mališana

Komunalno redarstvo u sklopu svojih redovnih aktivnosti također upoznaje vlasnike s obvezama i potrebi vođenja adekvatne skrbi i brige o svojim kućnim ljubimcima. Inače, zakonska obveza mikročipiranja psa i mačaka, kontrolu koju od stupanja na snagu novog Zakona o zaštiti životinja provodi i služba komunalnog redarstva, propisana je člankom 45. Zakona o veterinarstvu, koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od dana štenjenja te upisani u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. U suprotnom, sukladno članku 162. istog zakona, propisna je novčana kazna za pravne osobe u visini od 10.000 do 30.000  kuna, a za fizičke osobe u visini od 2.000 do 6.000 kuna, te je isto kažnjavanje u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Što se tiče novčanih kazni za prekršitelje odredbi Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama, iste se kreću u iznosu  od 600 do 1.000 kuna.

UREĐENJE CENTRA GRADA Gradske vlasti demantirale: Giardini ostaju zelena oaza

Nizom aktivnosti Grad Pula kućnim ljubimcima, njihovim vlasnicima, ali i cijeloj zajednici želi omogućiti što kvalitetniji suživot u gradu što se posebno ističe pokretanjem kampanje 'Pula pet plus'. U sklopu iste izgrađen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, izgrađena su igrališta za pse i to na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su 'dogy boxevi' u najposjećenijim pulskim parkovima te je, između ostalog, omogućen besplatni ulazak kućnih ljubimaca u sredstva javnog gradskog prijevoza.

Kako bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenim izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje kućnih ljubimaca.