Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekt prijavljen na EU fond za oporavak

Koprivnica u Kolodvorskoj ulici konačno dobiva učenički dom s ukupno 75 ležajeva

Napuštena zgrada HŽ-ova konačišta u Kolodvorskoj
Foto: Robert Mihaljević
Zgrada konačišta u neposrednoj je blizini željezničkog i autobusnog kolodvora te zgrade u kojoj su srednja i obrtnička škola

Projekt učeničkog doma u zgradi bivšeg HŽ-ova konačišta u Kolodvorskoj ulici u Koprivnici polako je počeo dobivati prve obrise. Gotov je idejni projekt zgrade te je s potrebnim dokumentima predan u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

STRATEŠKI PROJEKT Do kraja 2023. uredit će se polivalentni centar na mjestu zapuštene Mehanike

Za djecu iz udaljenijih sredina

Inače, riječ je o zajedničkom projektu Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije kojim će se konačno riješiti problem smještaja djece iz udaljenijih sredina koja srednju školu pohađaju u Koprivnici. Posebno se to odnosi na učenike strukovnih, odnosno obrtničkih škola.

Sva županijska sjedišta u okolici, osim Koprivnice, imaju riješen smještaj učenika srednjih i obrtničkih škola. Čini se da će to u skorije vrijeme imati i podravsko središte jer sve se počelo događati nakon sastanka župana Darka Korena i gradonačelnika Mišela Jakšića s premijerom Andrejem Plenkovićem u prosincu 2019. godine u Koprivnici. Tada se, nakon punih 14 godina, projekt konačno pokrenuo s mrtve točke.

Prema idejnom projektu koji je već izrađen, učenički dom trebao bi imati ukupno 75 ležajeva pa bi na postojećoj zgradi trebalo dograditi još jedan kat. Inače, riječ je o HŽ-ovoj zgradi solidne gradnje sa suterenom, prizemljem i dva kata u kojoj je bilo željezničarsko konačište s restoranom. Ta zgrada predmet je rugla već desetljećima.

ZA ZALJUBLJENE Gradski park Koprivnice u znaku Valentinova

Na sjednici Sanaderove Vlade 2006. u Koprivnici čak je bila donesena odluka da se konačište daruje Gradu, ali to se nikad nije provelo.

Preduvjet da se krene u rješavanje tog problema bilo je postizanje izvansudske nagodbe Grada i Županije s jedne te Ministarstva obrazovanja s druge strane u sporu o plaćanju koprivničke gimnazije sa sportskom dvoranom prema projektu javno-privatnog partnerstva. Država je u jednom času prestala plaćati rate određene sporazumom, pa su je Grad i Županija tužili. Tužbe su povučene, sporova više nema, pa tako ni zapreka da Vlada zgradu bivšeg HŽ-ova konačišta daruje Županiji u čijoj je mjerodavnosti srednje školstvo.

Grad Koprivnica još je ranije uputio Ministarstvu službeni dopis kojim se odriče prava nad konačištem koje mu je dala još Sanaderova Vlada 2006. godine. Županija je potom zatražila da joj se barem omogući pravo građenja i upravljanja na više godina, ali sad – nakon nagodbe oko gimnazije – nema nikakvih zapreka da Županija zgradu ne dobije u trajno vlasništvo, i to za potrebe smještaja srednjoškolaca.

PRESTIŽNA KNJIŽEVNA NAGRADA ODLAZI U KOPRIVNICU Roman Marka Gregura proglašen najboljim

Strateški projekt

Vrijednost projekta rekonstrukcije i dogradnje konačišta te njegove prenamjene u učenički dom još nije poznata. No nema nikakve sumnje da će Grad i Županija cijeli projekt prijaviti i za sredstva EU fondova. U Županiji navode da je učenički dom već uvršten u njihove strateške projekte, pa će kroz mjerodavno ministarstvo konkurirati za dodjelu nepovratnog novca iz EU fonda za oporavak koji je namijenjen Hrvatskoj. Moguće je da se pokrije i stopostotni iznos.

Inače, zgrada konačišta u neposrednoj je blizini željezničkog i autobusnog kolodvora te zgrade u kojoj su srednja i obrtnička škola u Koprivnici, stoga je idealna lokacija za učenički dom. Osim toga, zgrada je kvalitetno građena pa nema zapreka da se uz dodatna ojačanja ne podigne još katova kako bi se dobio potreban smještajni kapacitet.