Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
STRATEŠKI PROJEKT

Do kraja 2023. uredit će se polivalentni centar na mjestu zapuštene Mehanike

1/4
Foto: Grad Pula
Urbano područje Pula ugovorilo bespovratnih 150 milijuna kuna u ITU mehanizmu

Nakon što je u Gradu Puli potpisano šest ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava iz tri različita poziva u okviru ITU mehanizma za projekte ukupne vrijednosti 75,1 milijuna kuna, od čega je 55,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava, gradonačelnik Grada Pule Boris Miletić potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strateški projekt Mehanika – polivalentni centar za koji je osigurano dodatnih 34,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Time je Pula u zadnjem pozivu koji je raspisan u okviru ITU mehanizma za Operativni program konkurentnost i kohezija za programsko razdoblje 2014. – 2020., gotovo u potpunosti iskoristio indikativnu alokaciju u iznosu od 19,8 milijuna eura odnosno 150 milijuna kuna bespovratnih sredstva koja su Sporazumom o provedbi ITU mehanizma alocirana Gradu Puli.

Na jednom mjestu građani mogu vidjeti odakle dolazi novac u proračun i kako se troši Brošura Proračun u malom za 2021. svjedoči o gradskim investicijama

Obnova zapuštenih područja

– Osnovni je cilj ITU mehanizma ojačati ulogu velikih gradova kao pokretača gospodarskog razvoja svog okruženja. Na ovako decentraliziran način stvoreni su uvjeti za brže i efikasnije privlačenje bespovratnih EU sredstava – kazao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Projektom Mehanika – polivalentni centar do kraja 2023. revitalizirat će se i prenamijeniti 2200 metara četvornih zapuštenog prostora industrijske radionice bravarije tvrtke Mehanika i staviti u funkciju novi kulturno-društveni polivalentni centar u urbanom području Pula koji će uključivati više funkcionalnih jedinica: malu i veliku dvoranu, coworking prostor, učionicu, urede, režiju, infopunkt i ostale dodatne sadržaje. Uvest će se nova tehnologija i oprema u polivalentne učionice i sve prateće prostore namijenjene aktivnostima i pripremi programa za buduće korisnike. Osim osiguranih 34,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava, navedeni projekt planira se prijaviti na javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014. – 2020., koji je trenutačno objavljen.

Osim projekta Mehanika – polivalentni centar, u sklopu Poziva “Obnova brownfield područja u urbanom području Pula” započela je implementacija projekata za koje su potpisani ugovori u listopadu. Riječ je o strateškim projektima MMC Torcio prijavitelja Grada Vodnjana za koji je osigurano 5,19 milijuna kuna te prenamjena zgrade bivšeg vojnog objekta – Mornaričke bolnice za potrebe istarskog Sveučilišta prijavitelja Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli za koji je osigurano 13,7 milijuna kuna, kojima će se pokrenuti revitalizacija zapuštenih lokacija na urbanom području.

Pula VIRTUALNI ASISTENT Pulski chatbot – virtualni asistent za još brže i jednostavnije komuniciranje

U okviru specifičnog cilja 3a2 – “Omogućavanje povoljnog okruženja za razvoj poduzetništva“, za poduzetnike urbanog područja Pula raspisana su dva poziva. U okviru poziva “Investicije u razvoj poslovne infrastrukture i poduzetničkih inkubatora na urbanom području Pula” kojima će se izgraditi komunalna infrastruktura u poduzetničkim zonama potpisani su ugovori za projekte “Prometnica – Cesta 2” u građevinskom području gospodarske namjene Vodnjan-sjever, za koju je osigurano više od 5,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava, dok će se projekt “Industrijska zona – Galižana” – prometnice s komunalnom infrastrukturom, sufinancirati s bespovratnim iznosom od oko 5,8 milijuna.

Prijavitelj ovih projekata je Grad Vodnjan, a u sklopu istog poziva potpisan je još i ugovor za projekt “Uspostava poduzetničke zone Barban – Krvavci III”, prijavitelja Općine Barban, za koji će Općina dobiti gotovo 7 milijuna kuna bespovratnih sredstava. U okviru drugog poziva, 18,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava uložit će se u realizaciju strateškog projekta „Coworking Pula“ prijavitelja Istarske razvojne agencije d.o.o. i partnera Grada Pule.

Poduzetnički centar

Izgradnjom modernog kompleksa namijenjenog poduzetnicima urbanog područja Pula, trenutačno devastirana i napuštena zgrada u strogom centru grada, pretvorit će se u poduzetnički centar čime će se dati novi zamah razvoju pulskog poduzetništva. U provedbi su također projekti u sklopu specifičnog cilja 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unapređenje kulturne baštine“ u sklopu poziva “Rekonstrukcija kulturne baštine u urbanom području Pula”, ukupne vrijednosti 22,476.618,86 kuna. Za projekt Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod, prijavitelja Grada Pule i TZ Pule, osigurano je sufinanciranje od 9 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju i uređenje infrastrukture Kaštela, prezentaciju pulskog fortifikacijskog sustava i promidžbu kulturno turističkog brenda.

Kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji U novu Medicinsku školu u Puli učenici bi trebali krenuti na jesen

Projekt “Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta” obuhvaća aktivnosti rekonstrukcije Malog rimskog kazališta u svrhu očuvanja i revitalizacije jednog od najznačajnijih antičkih spomenika Pule. Prijavitelj je Arheološki muzej Istre zajedno u partnerstvu s TZ Pule, a za provedbu projekta bespovratna ITU sredstva iznose 8,5 milijuna kuna. Općina Svetvinčenat nositelj je projekta “Revitalizacija područja zaštićene jezgre općine Svetvinčenat” uz partnera TZ Općine Svetvinčenat. Za projekt je osigurano bespovratnih 2,75 milijuna kuna za ulaganje u javnu kulturno/turističku infrastrukturu u samoj jezgri povijesne cjeline Svetvinčenta.

Grad Vodnjan će zajedno s partnerom TZ Grada Vodnjana projektom “Revitalizacija građevinskog sklopa Torcio” opremiti postojeće kulturno dobro, kompleks stare uljare će postati Multimedijalni centar (MMC). Iznos bespovratnih sredstava iznosi gotovo 2 milijuna kuna, a obuhvaća opremanje interijera MMC-a te nabavu multimedijalne opreme MMC Torcio koji će postati središnji objekt oko kojeg će se razvijati priča o gradu maslinovog ulja.

Grad Pula je jedan od rijetkih gradova u kojem je okončana provedba projekta u okviru ITU mehanizma, a radi se o projektu nabavke “SPP autobusa i izgradnje SPP punionice plina” za koji su osigurana bespovratna sredstva od 33,7 milijuna kuna. Naknadno je za navedeni projekt prijavom na Javni poziv za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini korisnicima koji imaju sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz fondova EU za programsko razdoblje 2014.-2020., za realizaciju projekta osigurano dodatnih 8,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.