Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Na jednom mjestu građani mogu vidjeti odakle dolazi novac u proračun i kako se troši

Brošura Proračun u malom za 2021. svjedoči o gradskim investicijama

Foto: Grad Pula
Brošura je dostupna i na stranicama Grada Pule, a u tiskanom izdanju distribuirat će se i na adrese 23 tisuće pulskih kućanstava

Grad Pula izdao je brošuru „Proračun u malom“ za 2021. godinu koja svim građanima omogućuje sažet pregled najvažnijih stavki gradskog proračuna te donosi odgovore na koji način novac dolazi u proračun, u što se sve novac investira, a pored toga donosi i najvažnije smjernice razvoja grada u području gospodarstva, školstva, sporta, socijalne skrbi i kulture s pregledom najvažnijih projekta u ovoj godini.

Kapitalna investicija na području obrazovanja u Istarskoj županiji U novu Medicinsku školu u Puli učenici bi trebali krenuti na jesen

Transparentnost poslovanja

– Ovogodišnji proračun kao temeljni financijski dokument Grada, u iznosu od 514,4 milijuna kuna, unatoč pandemiji, planiran je odgovorno i realno kako bi se i dalje jamčila stabilnost javnih financija, omogućio daljnji razvoj grada te osigurao još bolji životni standard svih Puljana. Kod izrade proračuna za 2021. godinu vodili smo računa o svakoj kuni. Iza nas je zahtjevna godina i upravo u ovim izazovnim vremenima šaljemo jasnu poruku građanima kako je proračun stabilan i održiv te ima svoju socijalnu komponentu, ali isto tako njime će se omogućiti daljnji razvoj Grada. U današnje je vrijeme iznimno važno isticati potrebu transparentnosti poslovanja uprave i doista mi je drago što iz godine u godinu neovisna tijela poput Instituta za javne financije Grad Pulu proglašavaju kao jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj – rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

U najnovijem prigodnom vodiču, izdanom osmu godinu zaredom, građani Pule mogu pronaći najvažnije smjernice razvoja grada, poput ulaganja u daljnji gospodarski razvoj, prometnu infrastrukturu, valorizaciju kulturno-povijesne baštine, izdvajanja za studentske stipendije. Gotovo polovina proračuna namijenjena je za društvene djelatnosti. I u ovo neizvjesno, pandemijsko vrijeme za ulaganja u gradske škole i vrtiće osigurano je 161,5 milijuna kuna, za socijalnu skrb gotovo 21 milijun kuna te za razvoj sporta gotovo 28 milijuna kuna.

PULA DODIJELILA VIŠE NEGO PROŠLE GODINE Studentske stipendije, koje iznose 800 kuna, isplaćuju se od siječnja do rujna

Građani dali prijedloge

Objavom brošure zaokružen je proračunski proces koji je započeo s tribinama po svim mjesnim odborima na kojima su građani dali svoje prijedloge i ideje, a koje su potom, ovisno o mogućnostima, uvrštene u ovogodišnji proračun. I kroz eKonzultacije građani su imali mogućnost iskazati svoje potrebe, mišljenja i stavove.

Brošura „Proračun u malom“ u digitalnom je obliku dostupna i na službenim stranicama Grada Pule, dok će se u tiskanom izdanju distribuirati i na adrese više od 23 tisuće pulskih kućanstava kako bi imali i mogućnost pratiti tempo ostvarivanja projekata i ulaganja. Najnoviju verziju brošure “Proračun u malom” za 2021. godinu građani mogu pogledati na linku na stranicama gradske uprave.