Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
KUTINA

Krajem svibnja 29. festival vina – MoslaVina Kutina

Festival vina Kutina
1/6
Foto: TZ GRADA KUTINE
Manifestacija će se održati 29. put u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine “Lujo Miklaužić”

Manifestacija “Festival vina – MoslaVina Kutina 2023. i izložba vina Hrvatske i vina izvornih sorti” održat će se 29. put u Kutini u organizaciji Turističke zajednice grada Kutine i Udruge vinogradara i voćara Moslavine”Lujo Miklaužić” Kutina, a pod pokroviteljstvom Grada Kutine. Posebnost ove manifestacije u odnosu na druge jest izlaganje i njegovanje vina izvornih i posebno hrvatskih sorti, čime se pomaže hrvatskim proizvođačima u promicanju ponude vina izvornih hrvatskih sorti grožđa te promicanju ostalih hrvatskih proizvoda.

Brojne degustacije

MoslaVina se održava 26. i 27. svibnja, no cijelog ovog mjeseca održavaju se brojna vinska događanja i degustacije. Tako su za 19. svibnja zakazani eno-gastro događaji u Kleti Romić i Vinariji Trdenić. Eno-gastro radionice “Neotkrivene moslavačke priče sa stola” i “Moslavački vinski vremeplov” te “Vinski gušti u Moslavini” održavat će se u Kleti Romić tijekom dana i večeri dok je Vinarija Trdenić iste večeri domaćin Date night škrleta i Kvarnera.

U subotu 20. svibnja na rasporedu je MoslaVina – wine & bike tour, vinska biciklijada za koju organizatori očekuju veliko zanimanje, dok će se drugog dana same manifestacije, 27. svibnja, održati i nešto slično – wine & bus tour, izletnička tura autobusom po moslavačkim vinogradima i kletima.

Pripremljene su i razne radionice koje će se protezati do same manifestacije. Uz već održane radionice o škrletu i pub kviz, 12. svibnja će se održati “Ladies&wine” vinska radionica za žene u Vinskom dvoru.

– Ovaj Festival uključuje tradicionalnu eno-gastro ponudu u moslavačkim vinarijama i kući Škrleta, vožnju vinskim cestama te raznoliki kulturno-zabavni i glazbeni sadržaj. Festival vina posvećen je izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, a nudit će se i vina ostalih hrvatskih regija te čak i vina susjednih zemalja. Za posjetitelje se pripremaju posebni zanimljivi edukativni programi vođenih kušanja vina, vinski bonton i kultura pijenja vina, kuharski show programi, koktel-večeri s moslavačkim vinima u kojima se sljubljuju vrhunski okusi modernog i tradicionalnog, vinske igre, pub kvizovi i glazbeni programi. U večernjim satima, 26. i 27. svibnja, atmosferu će dodatno podići koncerti Matije Cveka i Dalmatina – kazuju u Turističkoj zajednici grada Kutine.

Zanimljive instalacije

Posjetitelji će imati priliku upoznati moslavačke vinare promenadnim kušanjem vina te uživati u živoj glazbenoj kulisi uz kvalitetnu i autohtonu eno-gastro ponudu moslavačke kuhinje. Za kušanje je prikupljeno gotovo 200 uzoraka vina ovogodišnje izložbe, a uz svečano uređeni Trg dr. Franje Tuđmana postavit će se i foto-točke sa zanimljivim vinskim instalacijama, što će biti, poručuju organizatori, prava poslastica za objave na društvenim mrežama.

SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA Županija u Kutini uređuje Dom za starije osobe ŠKOLOVANJE U Kutini osigurana 34 pomoćnika u nastavi za 34 učenika KUTINA Biciklijade i planinarenje mamac za dolazak u Moslavinu