Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Kreće katastarska izmjera vrijedna 1,3 milijuna eura

Foto: Zaprešić
Cilj je dobiti novu zemljišnu knjigu koja će raščistiti imovinskopravne odnose

Kreće nova katastarske izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige za dio katastarske općine Bistransko Podgorje kojoj, uz dio općine Bistra, pripadaju i zaprešićka naselja Ivanec Bistranski i Jablanovec.

Početak u ožujku

Terenski radovi počet će u ožujku, a provodit će se uz stručni nadzor Odjela za katastar nekretnina Zaprešić i Državne geodetske uprave, najavljuju u Gradu i dodaju da će se vlasnici i ovlaštenici pisanim putem pozivati na obilježavanje granica katastarskih čestica i dokazivanje prava vlasništva. Katastarska izmjera omogućit će, objašnjavaju, građanima trajno rješavanje pitanje granica svoga vlasništva, izvršenje razvrgnuća suvlasničkih odnosa te legalizaciju neevidentiranih nagodbi, zamjena, kupoprodaja i nasljeđivanja, ali i mogućnost da raščiste i odmah izvrše prijenos i registraciju prava vlasništva na sebe, djecu ili treće osobe.

Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, rekao je da je riječ o aktivnosti koja se provodi u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i koja je dio velikog projekta Vlade koji će se provoditi deset godina.

– Vrijednost ovoga konkretnog projekta iznosi nešto više od 1,3 milijuna eura, ali njegova je važnost nemjerljiva jer bez sređenog katastra i zemljišnih knjiga nema ulaganja i razvoja poduzetništva. Bilo koji investitor želi ulagati ondje gdje je situacija čista kako bi s radovima mogao početi odmah. Ulagačima je predugo čekati sređivanje imovinskopravnih odnosa, koje može potrajati više mjeseci, pa i godina – rekao je Šustić.

Izmjerom će se urediti stanje ukupnog vlasništva, što znači da će se obraditi sve katastarske čestice, bilo da su u vlasništvu privatnih osoba, jedinica lokalne samouprave, države ili bilo koga tko ima upisano vlasništvo. Cilj je dobiti novu zemljišnu knjigu koja će raščistiti imovinskopravne odnose i odgovarati stvarnom stanju te ujednačiti podatke u katastru i zemljišne knjige. Za građane je važno da će i oni razriješiti eventualne probleme i dobiti sređenu dokumentaciju kako bi bez problema upravljali svojom imovinom, i to potpuno besplatno.

– Svi koji su upisani kao vlasnici ili nositelji prava u postojećim evidencijama bit će o postupku obaviješteni više puta i na više načina, a bit će organizirane i javne tribine u mjesnim odborima na kojima će im biti detaljno objašnjeno kako će se postupak provoditi i koja je njihova uloga. Obveza im je jedino da se pozivu odazovu i obilježe granice svojih čestica. Nakon izmjere bit će izrađeni elaborati, s kojima će se građani trebati usuglasiti ili podnijeti prigovor ako ga budu imali – objašnjavaju. Plan je da cijeli proces završi u roku od 15 mjeseci. Tehnički, odnosno geodetski postupci trebali bi biti završeni do kraja godine, a zatim će se u roku od tri do šest mjeseci putem suda ili javnih bilježnika rješavati eventualne nesuglasice i time završiti obnovu zemljišne knjige za ovo područje.

– Prema dosadašnjim iskustvima, prosječno trajanje ovakvog postupka je oko sedam godina, ali izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama napravljeni su, rekao bih, povijesni iskoraci kojima je izvršavanje postupka svedeno na najkraći mogući rok – zaključio je ravnatelj Šustić.

Načelnik Bistre Danijel Drviš rekao je da je izmjera iznimno važna za gospodarsku zonu, koja se proteže na više od 120 hektara, jer su nesređeni imovinskopravni odnosi velika kočnica za nove investicije i razvoj gospodarstva.

– U zadnjih godinu dana imali smo više upita potencijalnih investitora i siguran sam da je većina njih odustala od ulaganja upravo zbog nesređenih zemljišnih knjiga – rekao je Drviš.

Od velike važnosti

Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk podsjetio je da je pri kraju obnova zemljišne knjige za katastarsku općinu Kupljenovo.

– Brojne su koristi sređenih zemljišnih knjiga, no nadolazeća katastarska izmjera bitno se razlikuje od one u Kupljenovu, koja je trajala više godina, a financirao ju je Grad Zaprešić u 60-postotnom iznosu. Sada će troškove u potpunosti financirati Državna geodetska uprava sredstvima EU fondova i uvelike je smanjeno vrijeme cijelog procesa. Što se tiče naših građana, ali i gospodarskih subjekata, ovo je od neprocjenjive važnosti i sigurno će pridonijeti daljnjem razvoju gospodarstva – zaključio je gradonačelnik Turk.

ZAPREŠIĆ Jan Dupelj (12) istrčao rekord na dvoranskom mitingu ZAPREŠIĆ Za zdravstveni nadstandard više od 193.000 eura ZAPREŠIĆ Sustav “Gradsko oko” odsad otvoren za prijave i pohvale građana