Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
ZAPREŠIĆ

Sustav “Gradsko oko” odsad otvoren za prijave i pohvale građana

Foto: Zaprešić
Grad Zaprešić u prošlogodišnjem je izboru najboljih gradova pobijedio u kategoriji Smart city, a implementacija ovog sustava još je jedan prilog tome, kažu u Gradskoj upravi

Grad Zaprešić otvorio je građanima sustav “Gradsko oko”, pa tako odsad mogu prijavljivati komunalne probleme putem svojih pametnih telefona. Trebaju preuzeti aplikaciju LC GRADSKO OKO s Google Playa (Android) ili App Storea (iPhone) te se registrirati.

Kartografski prikaz

Nakon unošenja korisničkih podataka prilikom prve prijave, aplikacija je spremna za korištenje i građani mogu prijavljivati po kategorijama komunalne probleme koje uočavaju, objašnjavaju u Gradu. U sklopu prijave građani imaju uvid u detalje prijave s fotografijama, opisom i tijekom prijave uz kartografski prikaz s točnom geolokacijom. Također, dobit će povratnu informaciju o postupanju po svakoj prijavi, a tako se izravno povezuju s gradskom upravom i odgovornim društvima. Primjerice, u slučaju srušenog prometnog znaka svaki građanin može izvršiti prijavu koja će automatski generirati nalog nadležnoj službi za rješavanje i održavanje, s informacijama o lokaciji i fotografijama srušenog znaka, a sustav će tražiti povratnu informaciju o izvršenoj intervenciji. Kategorije prijava kvarova ili problema su nepropisno parkiranje, prometni znakovi, javna rasvjeta, semafori, zelene površine, dječja igrališta, a moguće je, napominju, uputiti i pohvalu. Direktna prijava uočenih problema povećava dostupnost svim građanima da sudjeluju s jednakom efikasnošću. Automatsko i nadzirano prosljeđivanje naloga za rješavanje nadležnim službama i zahtjev povrata informacija moćna je funkcija koja u velikoj mjeri uvodi red i organiziranost u sustav te ubrzava proces rješavanja problema, ističu u Gradu. To je, dodaju, još jedan od načina kojima se Gradska uprava približava svojim građanima s ciljem postizanja veće transparentnosti operativnog rada i postupanja, ali i jačanja suradnje s lokalnom zajednicom. Grad Zaprešić je u prošlogodišnjem izboru najboljih gradova pobijedio u kategoriji Smart city, a implementacija ovog sustava još je jedan prilog tome. Također, u tijeku je i izrada mobilne aplikacije koja će omogućiti građanima da putem anketa aktivnije sudjeluju u iznošenju svojih stavova.

Objedinjene prijave

– Kako smo nedavno proglašeni najboljim pametnim gradom srednje veličine u Republici Hrvatskoj, nastavljamo se i dalje razvijati na tom polju. “Gradsko oko” je projekt koji se već dulje razvija i do sada je bio dostupan službama Grada i komunalnom poduzeću, a sada je dostupan i svim građanima Zaprešića. Na dnevnoj bazi građani će nas informirati o oštećenjima, a i sami će imati uvid u rješavanje prijavljenog – rekao je zamjenik gradonačelnika Alan Labus. Savjetnica za promet UO-a za graditeljstvo Ivana Hotko dodaje da se otvaraju javnosti za prijavljivanje komunalnih problema. – Već je u prvom danu bilo tridesetak prijava, a radi se o prijavi pasa bez povodca, o iskrivljenim prometnim znakovima, išaranim autobusnim stajalištima, nepropisno parkiranim automobilima i brojnim drugim situacijama – zaključila je.

Pomoć u učenju Predstavljen kartohod u OŠ Antuna Augustinčića Obnova ulica Kneza Domagoja i Baltazara Adama Krčelića Odobrena sanacija prometnica oštećenih u potresu VRIJEDNO 2,5 milijuna eura Počinje rekonstrukcija Društvenog doma u Jablanovcu