Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč
Poreč

Kreće obnova 11 zgrada u starogradskoj jezgi

Poreč
Foto: Grad Poreč
Ove godine, imamo više nego ikad odobrenih projekata sanacija fasada – njih čak sedam, što pokazuje da je program pogođen i s njime nastavljamo - rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić

Odobreno je subvencioniranje obnove čak 11 zgrada u porečkoj starogradskoj jezgri, najavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. Uz gradonačelnika, Program zaštite i obnove kulturnih dobara na području Poreča predstavili su i pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin i direktorica gradskog poduzeća Stan d.o.o. Nadija Mendica, priopćili su iz gradske uprave.

Uređenje prometnica u Poreču asfaltiranje Komunalna ulaganja u svim porečkim naseljima

Naime, Grad Poreč-Parenzo i ove je godine raspisao javni natječaj putem kojeg subvencijama iz tzv. Spomeničke rente, potiče vlasnike nekretnina na području kulturno-povijesne i urbanističke cjeline grada Poreča na obnovu i uređenje njihovih građevina. Pritom Grad sufinancira sanacije i uređenja konstruktivnih dijelova zgrade, krovišta, pročelja i obnovu vanjske stolarije.

- Izgled zgrada, posebice u našoj nadaleko poznatoj starogradskoj jezgri, svojevrsno je ogledalo grada. Drago mi je da smo i ove godine mogli nastaviti s realizacijom ovog projekta posebno zato što je odaziv sugrađana jako dobar, iako se radi o kompleksnim projektima koje treba usuglasiti i sa strukom i konzervatorima, ali i potrebama i mogućnostima, kako bi naličje našeg grada ostalo zaštićeno. Ove godine, imamo više nego ikad odobrenih projekata sanacija fasada – njih čak sedam, što pokazuje da je program pogođen i s njime nastavljamo, a uputili smo i zahtjev Turističkoj zajednici Grada Poreča jer želimo da se i ona s oko 250 tisuća kuna godišnje uključi u subvencioniranje obnove zgrada u starogradskoj jezgri - rekao je gradonačelnik.

Pročelnik je istaknuo kako Grad Program provodi od 2016. godine, za koji su svake godine u gradskom proračunu predviđena namjenska sredstva.

Zdravko Čolić Trg slobode U Novu godinu Porečane i njihove goste uvest će Zdravko Čolić

- Kao i u svemu, bilo je potrebno da Program zaživi i da vidimo koji su potencijalni problemi i kako ga trebamo modificirati. Modifikacije u tehničkom djelu natječaja nije bilo, na zato je, na sreću, bilo modifikacija u financijskom djelu jer je svake godine sve više zainteresiranih, za što je potrebno osigurati i dodatna sredstva - rekao je Hrvatin i dodao kako je u 2016. bilo prijavljeno 16 projekata, od kojih je odobreno njih osam i to za 2300m2 neto površine zgrade za što je Grad izdvojio 211.000 kuna. Iduće godine prijavilo se osam projekata, od kojih je odobreno subvencioniranje za njih pet, ukupne neto površine 3100m2, odnosno Grad je izdvojio 274.000 kuna.

- Ove smo godine imali 13 prijava, od kojih je odobreno njih čak 11, za što izdvajamo 383.000 kuna za ukupno 4200m2 površine. Tako smo u samo tri godine Programa gotovo udvostručili iznose, a s time ćemo i nastaviti jer se interes stalno povećava, kao i broj odobrenih subvencija - zaključio je pročelnik.

Maksimalni iznos pojedinačne subvencije je 90.000 kuna, a zgrada se na natječaj može prijaviti jednom u pet godina, kako bi se što više zgrada moglo prijaviti. Osim zgrada u starogradskoj jezgri, na natječaj za subvencioniranje mogu se prijaviti i pojedinačne zgrade van obuhvatne zone, ako imaju status kulturnog dobra, a ako je Grad vlasnik nekog od stanova ili poslovnog prostora u sklopu prijavljene zgrade, osim kroz subvenciju, uključuje se u projekt obnove i sredstvima iz drugih stavki.

Novi natječaj  za subvencioniranje provedbe Programa zaštite i obnove kulturnih dobara Grada Poreča - Parenzo otvorit će se početkom iduće godine, po donošenju Proračuna.

Sadnice u Poreču Poreč Počelo zimsko uređenje grada, posadit će se čak 15 tisuća sadnica