Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska 770 pregleda
Pravna zbrka

Kuću Palinović svojataju nasljednici, Grad Makarska i poduzetnik

Kuća Palinović u Makarskoj, Zlatko Marinović
1/7
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Zgrada površine 300 četvornih metara i zemljište od 15.000 kvadrata uknjiženi su kao općenarodna imovina čiji je korisnik postala Općina Makarska

Veliku, kamenu kuću koju je izgradio Mate Pavlinović 1907. u Makarskoj i na njezinu pročelju uklesao mudrost “U radiše svega biše, u štediše još i više”, svojataju Pavlinovićev unuk Zlatko Marinović koji se s ostalim nasljednicima za nju bori već 18 godina na sudu, poduzetnik Mate Jujnović, koji tvrdi da ju je kupio i Grad Makarska koji se uknjižio i želi u nju useliti knjižnicu.

Zamršenu priču ispričao nam je Zlatko Marinović koji tvrdi da Grad nezakonito raspolaže nekretninom iako postoji sudska odluka po kojoj se spor, koji se proteže skoro dva desetljeća, vraća na početak, a s imovinom nitko ne smije raspolagati dok se ne okonča.

– Borimo se protiv lokalnih moćnika koji nam žele oteti krvavo stečenu obiteljsku imovinu, kuću iz koje je ustaški režim protjerao moju obitelj 1942. godine. Vlasti NDH su nam nacionalizirale svu imovinu, a komunistički režim ponovio je nacionalizaciju 1948. – priča Marinović.

Zgrada površine 300 četvornih metara i zemljište od 15.000 kvadrata uknjiženi su kao općenarodna imovina čiji je korisnik postala Općina Makarska. U dijelu posjeda, okolnim gospodarskim zgradama i kući bila je tvornica Metalplastika, koja se uknjižila 1985. na 1/16 zgrade, a to će, po Marinovićevim riječima poslije biti jako važno.

Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL

Pritužbe poduzetnika

– Mi smo kao nasljednici 1995. zatražili povrat imovine. Metalplastika šest godina poslije odlazi u stečaj, a tvrtka Merkur 5 kupila je tu 1/16 zgrade. HDZ-ova vlast u Makarskoj sklapa izvansudsku nagodbu i u zamjenu za 1/16 zgrade daje 15.000 četvornih metara zemljišta koje je poslije toga iz sportsko-rekreacijske prenamijenjeno u stambeno poslovnu zonu, čime se vrijednost koju je dobio Merkur 5 podigla 112 puta! Nagodba je bila iznimno nepovoljna za grad – tvrdi Marinović i naglašava kako sudski spor još nije dovršen, vlasništvo nije utvrđeno i nekretnine se nisu smjele prodavati niti se smije raspolagati njima.

Međutim i Merkur 5 odlazi u stečaj. Svu imovinu kupuje poduzetnik Mate Jujnović, vlasnik Prometa Makarska.

– Nekadašnja upravna zgrade ušla je u stečajnu masu i tvrtka Jujnović d.o.o. ju je kupila – kaže Igor Tomašić uime Mate Jujnovića koji je trenutačno na Novom Zelandu.

Dodaje da je Jujnović prije nekoliko godina u Gradu predstavio projekt planiran na tom prostoru.

– Prvo su ga tapšali, onda su počeli odugovlačili. Grad raspolaže zgradom, a dvije godine Jujnović plaća struju! Zgradom se ne smije raspolagati do okončanja sudskog spora, s obzirom na to da je traže nasljednici – kaže Tomašić.

Bilo je čak i sukoba, Jujnovićev autobus bio je parkiran pred zgradom i onemogućavao je komunikaciju. Gradonačelnik Makarske Tonći Bilić pismeno nam je iznio svoj stav o spornoj kući.

Grad: Neosnovane izjave

– Ne znam zbog čega gospodin Marinović obmanjuje javnost kad mu je dobro poznato da bivša upravna zgrada Metalplastike, čiji je danas vlasnik Grad Makarska, ne može biti vraćena nasljednicima nekadašnjih vlasnika. Povrat nije moguć, sukladno Zakonu jer je u vrijeme pretvorbe i privatizacije bila uključena u temeljni kapital Metalplastike. Obitelji gospodina Marinovića, dakle, nikako ne može biti vraćena zgrada u vlasništvo, ali eventualno mogu biti obeštećeni dionicama iz državnog portfelja ili obveznicama iz odštetnog fonda – kaže Bilić koji nam je poslao vlasnički list za spornu kuću u kojoj je Grad Makarska naveden kao vlasnik.

– Činjenica da se u povodu zahtjeva gospodina Marinovića, kao potomka nekadašnjih vlasnika, vodi postupak po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme bivše jugoslavenske komunističke vladavine nije ni od kakva utjecaja na stečena prava Grada Makarske koja je vlasnik zgrade zahvaljujući sudskoj nagodbi iz 2013. Istina je da pravo Grada Makarske osporava i gospodin Jujnović koji je godinu dana nakon sudske nagodbe kupio ostale nekretnine nekadašnje tvornice Metalplastika te sada tvrdi da je kupio i samu zgradu. Mogu samo dodati da izjave Mate Jujnovića u pogledu vlasničkih prava na zgradu smatramo potpuno neosnovanim, a ugrožavanje sigurnosti građana pravnim nasiljem – poručio je Bilić.