Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
TURISTIČKA DESTINACIJA

KulTura je postavila Jastrebarsko i Črnomelj na vrlo važne turističke rute

Za Jasku je to povijesni trenutak jer će postati vrlo važna turistička destinacija
Foto: Grad Jastrebarsko
Ture po Jaski i Črnomlju mogu se proći uz pomoć turističke karte na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupne i putem mobilne aplikacije kulTura uz GPS navigaciju.

– Projekt kulTura pravi je primjer kako prekograničnom suradnjom podići kvalitetu turističke ponude i povećati broj posjetitelja, a plod je to višegodišnje dobre suradnje koju imamo s našim susjedima, Općinom Črnomelj. Bogatstvo ovog projekta leži u tome da smo, osim povećanja svijesti o važnosti prepoznavanja kulturne baštine, u njega uključili našu lokalnu zajednicu: muzeje, turističke vodiče, udruge, građane… jer upravo u ljudima leži najveći potencijal. Ponosan sam na naš jedinstveni turistički proizvod koji može biti primjer i razvojni model koji mogu primijeniti svi drugi manji gradovi uz hrvatsko-slovensku granicu – istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel na završnoj konferenciji projekta “Baština Jaske i Črnomlja također može biti cool. Za sve”, koji je započeo 2018.

POTPISUJU SE UGOVORI S TURISTIČKIM SUBJEKTIMA KOJI SU SE PRIJAVILI NA JAVNI POZIV Za promociju turističke ponude 250.000 kuna

Revitalizacija dvorca

Grad Jastrebarsko je nositelj projekta u suradnji s Općinom Črnomelj i partnerima Turističkom zajednicom grada Jastrebarskog, Sveučilištem u Ljubljani – Fakultetom za elektrotehniku i Fakultetom za arhitekturu, Razvojno-informacijskim centrom Bela krajina, međunarodnim sveučilištem Libertas te pridruženim partnerima. Projekt kulTura službeno završava s provedbom krajem godine, no rezultati projekta neće, kako je istaknuto, iščeznuti, već su ostali kao dobar temelj koji će nastaviti privlačiti nove posjetitelje u Jasku i Črnomelj.

– KulTura je ucrtala Jastrebarsko i Črnomelj na turističke rute prema Jadranu, ali i na rute svih turista iz okolice, koji sada znaju da imaju itekako dobar razlog za zaustavljanje. Digli smo kvalitetu turističke ponude našeg područja, ali i čitavog pograničnog područja na jednu potpuno novu razinu. Ne zaboravimo i vrlo važan investicijski aspekt ovog projekta, a to je da je u Jastrebarskom uređen Turističko-informativni centar kao ključna informativna točka za sve stare i nove posjetitelje koje očekujemo te je sagrađen paviljon u perivoju dvorca Erdödy kao prvi korak prema kruni našeg sljedećeg velikog EU projekta, a to je revitalizacija dvorca Erdödy. Za Jasku je to povijesni trenutak jer vjerujemo da će, uz novi sjaj našeg dvorca, Jaska postati vrlo važna turistička destinacija – dodao je gradonačelnik Novosel.

Vir Otok Vir potvrdio da je ovogodišnji hrvatski turistički prvak Šampionska turistička sezona Vira nastavlja se, u listopadu ostvareno više noćenja nego prošle godine

Na završnoj konferenciji održanoj preko aplikacije Zoom gradonačelnik Novosel i župan Općine Črnomelj Andrej Kavšek govorili su o postignutim rezultatima, poput posebno osmišljene ture po neotkrivenoj kulturnoj baštini gradova, podržane prekograničnom digitalnom bonitetom karticom koja povezuje posjetitelje s lokalnim ponuditeljima. Tura je oblikovana po mjeri svakog posjetitelja i prilagođena osobama s invaliditetom.

– Uz slovensko-hrvatsku granicu nalazi se više od 50 manjih povijesnih mjesta s bogatom kulturnom baštinom. To su i Črnomelj i Jastrebarsko, ali mnogi još uvijek ne znaju za nas jer nas turisti prepoznaju prije svega po Jurjevu, prekrasnoj prirodi i rijeci Kolpi. Upravo kako bismo povećali svoju vidljivost, izazov projekta kulTura bio je inovativno povezati kulturno bogatstvo našega mjesta i nadograditi ga onim što već imamo, kako bismo povećali broj posjetitelja. Prekograničnost je za nas bila iznimno važna prilika za daljnji razvoj turističke ponude i pokazivanje punog potencijala Općine Črnomelj kao i cijele Bele krajine – istaknuo je župan Kavšek, dodavši da projekt završava krajem ove godine, no samo na papiru, a kulTura zapravo tek počinje.

TURIZAM Nova signalizacija barokne jezgre grada

Povećanje posjetitelja

Ture po Jaski i Črnomlju mogu se proći uz pomoć turističke karte na hrvatskom, slovenskom i engleskom jeziku, a uskoro će biti dostupne i putem mobilne aplikacije kulTura uz GPS navigaciju. Turistička tura za područje grada Jastrebarskog obuhvaća 13 kulturnih atrakcija, dok je u Črnomlju u projekt uključeno 15 lokaliteta. Očekuje se povećanje broja posjeta atrakcijama kulturne baštine u Jastrebarskom i Črnomlju za najmanje 3,5 puta u odnosu na polazne točke broja posjeta u 2016. godini.

Konkretno, riječ je o 9000 novih posjetitelja. Projekt kulTura u okviru je Programa suradnje Interreg V A Slovenija – Hrvatska 2014. – 2020. sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Ukupna je vrijednost projekta 1,316.243,02 eura, od čega sufinanciranje iz sredstava EFRR iznosi 1,118.806,54 eura (85 posto), dok vlastita uložena sredstva partnera na projektu iznose 197.436,48 eura (15 posto).