Izbornik
Naslovnica Županije Zadarska
Otok Vir potvrdio da je ovogodišnji hrvatski turistički prvak

Šampionska turistička sezona Vira nastavlja se, u listopadu ostvareno više noćenja nego prošle godine

Vir
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
Vir će na kraju turbulentne 2020. loviti turistički lovorov vijenac kao jedina hrvatska destinacija koja je ostvarila više od dva milijuna noćenja

Otok Vir ovu turističku i šampionsku sezonu rutinski privodi kraju bez neizvjesnosti oko ishoda. Vir je ovogodišnji hrvatski turistički prvak, a potvrdio je to i u listopadu kada je s 137.649 noćenja ponovno ostvario više od svih, kao što je od 1. siječnja do 31. listopada s ukupnom brojkom noćenja od 2,237.229 znatno nadmašio sve druge domaće turističke destinacije.

Tvrđava sv. Mihovila U Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održan je prvi sastanak fokus-grupe Projektom FORTITUDE Šibenik dobiva novu turističku rutu

U ovogodišnjoj igri manjih brojki i mogućnosti da se nešto promijeni, koliko zbog krize s koronavirusom toliko i zbog kraja kalendarske godine, ukupni zaostatak drugoplasiranog Rovinja od 413.465 noćenja ili trećeplasiranog Medulina od 795.757 noćenja takvu misiju čini nemogućom. Vir će na kraju turbulentne 2020. loviti turistički lovorov vijenac kao jedina hrvatska destinacija koja je ostvarila više od dva milijuna noćenja te vjerojatno jedna od dvije ili tri domaće destinacije koje će u nezapamćenoj krizi putovanja imati više od 1,5 milijuna noćenja. Ovu će brojku, uz Vir i Rovinj (1,823.764 noćenja) dohvatiti možda još jedino Medulin (1,441.472), dok će za Poreč, Mali Lošinj, Crikvenicu, Umag i Novalju to biti teška i gotovo nemoguća zadaća. U top 10 domaćeg turizma još su Krk i Zadar, za koje će uspjeh predstavljati i milijunski iznos noćenja na kraju godine.

Koliko god se činilo da je Vir neočekivano zasjeo na domaći turistički tron, ipak ta činjenica nije iznenađenje. Vir je već cijelo desetljeće u 20 najboljih turističkih destinacija u Hrvatskoj i najbolji u Zadarskoj županiji, dok će ove godine zabilježiti i petu uzastopnu godinu u top 10 domaćih destinacija.

POTPISUJU SE UGOVORI S TURISTIČKIM SUBJEKTIMA KOJI SU SE PRIJAVILI NA JAVNI POZIV Za promociju turističke ponude 250.000 kuna

Dakle, bit će ponovno u eliti hrvatskog turizma pa je teško zaključiti kako je Vir turistička nepoznanica ili iznenađenje. Koronakriza samo je otkrila općenite slabosti i manjkavosti većine elitnih hrvatskih turističkih destinacija. Zasnovane na dnevnom ili takozvanom city break doživljaju i prometu gostiju (tri do četiri noćenja u prosjeku), odnosno ovisne o kruzerskom prometu i velikim festivalskim događajima, ovog su ljeta te destinacije u srpnju i kolovozu potpisale kapitulaciju.

Zato ovogodišnjih 86,8 posto udjela u rekordnim brojkama noćenja iz 2019., koliko je ostvareno na Viru, nemoguća je misija za sve najbolje u hrvatskom turizmu, s izuzetkom klasičnih, ali znatno manjih vikendaških destinacija – Dobrinj (85,9 posto), Vodnjan (77,9 posto) ili Rogoznica (66,4 posto). Njihov uspjeh, kao i ukupni trijumf Vira, skreću pozornost na novu činjenicu.

– Velik je broja stranaca koji su vlasnici obiteljskih kuća, vikendica, stanova i apartmana na otoku pa je njihov dolazak, unatoč koroni, bio manje neizvjestan nego dolazak turista u bilo koju drugu destinaciju. Neizvjestan je bio trenutak otvaranja granica pa je Vir s prvim dolascima stranaca na Jadran brzo preuzeo lidersku ulogu u hrvatskom turizmu.

Vir DRUGA SEZONA POSVEĆENA EKONOMIJI Vir u serijalu “Opstanak” Dubravka Merlića

U srpnju je imao oko 700 tisuća noćenja, a u kolovozu rekordnih ovogodišnjih 770 tisuća unatoč činjenici da je Hrvatska u posljednjem tjednu kolovoza označena crvenom bojom na koronakarti Europe.

Rujan je s više od 300 tisuća noćenja potvrdio liderstvo Vira, a zacementirao ga je listopad kada je Vir imao gotovo dvostruko više od najbližeg pratitelja Rovinja. Pečat na cijelu godinu utisnut je ukrasnim podatkom kako je ovogodišnjih 137,6 tisuća noćenja u listopadu čak za 8,9 posto bolji rezultat od lanjskog (126,4 tisuće), što je podatak kojim se mogu pohvaliti još samo Pirovac, Sveti Filip i Jakov i Funtana, ali u top 10 – nitko drugi.

Mali Lošinj imao je samo 47,5 posto udjela od lanjskog prometa u listopadu, a riječ je o najboljem rezultatu jedne destinacije unutar hrvatskih top 10. Naravno, nakon ovogodišnjeg šampiona hrvatskog turizma, svima poznatog otoka rekordera – istaknuli su iz virske lokalne uprave.