Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska 38 pregleda
biciklistička staza 'Tragom Antuna Gojaka'

Kulturnu baštinu turisti će upoznavati kroz mjesta inspiracije velikog umjetnika

Makarska
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
Zainteresirani turisti, šetači ili biciklisti, moći će putem QR koda ugrađenog na info-table putem svojih mobitela direktno pristupiti interaktivnom sadržaju internetskih stranica Gradske galerije Antuna Gojaka

Kao trajan spomen na velikog makarskog umjetnika akademskog slikara Antuna Gojaka, ali isto tako i kao novost u turističkoj i kulturnoj ponudi grada kod kipa sv. Petra svečano je puštena u rad edukativna pješačko biciklistička staza 'Tragom Antuna Gojaka'. Radi se o prvoj fazi ovog projekta, koja zasad obuhvaća šest punktova na sv.Petru i Osejavi postavljenih na mjesta s kojih je Gojak pronalazio inspiraciju za svoja djela.

- Mada se u financijskom smislu ne radi o velikom projektu, on ima veliko značenje za grad Makarsku, a to je isticanje kulturne vrijednosti i kulturnog identiteta grada kroz djela našeg prvog akademskog slikara. Ujedno je u pitanju projekt kojim se Antuna Gojaka promovira u jednom širem kontekstu i izvan njegove galerije, te obuhvaća jedan širi spektar ciljane skupine turista. Sam Gojak je svojim stvaralaštvom uvelike pridonio razvoju kulture u Makarskoj, ovo je tek jedan način prezentacije njegovog lika i djela. Posjetitelji ove staze će šetnjom ili bicikliranjem imati priliku upoznati i bogatu kulturnu i prirodnu baštinu našeg grada, čime se pridonosi kvalitetnijoj valorizaciji i produljenju turističke sezone - rekao je gradonačelnik Tonći Bilić, izvijestili su iz Grada Makarske.

Ravnateljica JU Makarske razvojne agencije Mara Lidija Vukadin Vranješ istaknula je da će svi zainteresirani turisti, šetači ili biciklisti, moći putem QR koda ugrađenog na info-table putem svojih mobitela direktno pristupiti interaktivnom sadržaju internetskih stranica Gradske galerije Antuna Gojaka gdje mogu pogledati reprodukcije Gojakovih slika i dobiti sve druge potrebne informacije. 

- U pitanju je druga tematska staza u Makarskoj nakon one koja vodi u Botanički vrt, no ovo je prva biciklistička. Inicijativa je potekla je od strane Galerije Gojak, zajednički smo prikupili potrebnu dokumentaciju nakon čega je Županija odobrila potrebna sredstva, a upravo je u pripremi druga faza projekta za koju je odobreno 122.500 kuna, a što će biti implementirano u projekt inovativnog odmorišta na predjelu Cvitačka. Istaknula bih da postavljene table ne predstavljaju veliku intervenciju u prirodni okoliš, da je preko ugrađenog koda omogućen dodatni interaktivni sadržaj kao i da svih šest punktova ove staze promovira kulturnu i prirodnu baštinu našeg grada – dodala je Vukadin Vranješ.

Također je ponovno pušten u rad i sustav javnih gradskih bicikala. U prvih šest mjeseci projekta registrirano je oko 500 korisnika na makarskom području.