Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Slatina

"Ljeto u kinu" – jedinstveno iskustvo uživanja u filmu pod vedrim nebom

Osim klasičnih "blockbustera", ovogodišnje "Ljeto u kinu" pojačano je i s dvije revije hrvatskog filma i revijom dokumentarnog filma
Foto: Mihaela Feldi
Manifestaciju organizira Pučko otvoreno učilište Slatina, uz podršku Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije, a traje do 3. kolovoza

Jedna od najatraktivnijih slatinskih ljetnih manifestacija, "Ljeto u kinu", počela je 11. srpnja, a sve do 3. kolovoza Slatinčanima će nuditi jedinstveno iskustvo uživanja u filmskim projekcijama pod vedrim nebom.

Manifestaciju organizira Pučko otvoreno učilište Slatina, uz podršku Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Priča je počela 2015. godine "Kinom pod zvijezdama", kada su Slatinčani prvi put, tada na Staroškolskom igralištu, mogli uživati u atraktivnim filmskim naslovima.

Radionice za djecu

Osim gledanja filmova pod otvorenim nebom "u pola noći", i ove godine POU je u suradnji s brojnim partnerima pripremio niz zanimljivih događaja. Jedan od tih partnera jest udruga Društvo "Naša djeca" Slatina, čije su članice i volonterke osmislile i realizirale maštovite sadržaje i radionice za najmlađe Slatinčane.

Na svečanosti otvorenja riječ su imali ravnateljica POU-a Danijela Fabric Fabijanac, gradonačelnik Denis Ostrošić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović kojem je i pripala čast da manifestaciju službeno proglasi otvorenom. Svi su, pak, naglasili jedinstvenost i posebnost ovog događaja kakvog, istaknuto je, osim u Slatini nema nigdje u bližoj okolici. "Ljeto u kinu", naime, nudi mogućnost građanima da nakon vrućeg dana dođu u oazu zelenila ispred kina, ugodno se smjeste i, okupani noćnom svježinom, u miru slatinske noći pogledaju dobar film, i to besplatno.

Osim klasičnih "blockbustera", ovogodišnje "Ljeto u kinu" pojačano je i s dvije revije hrvatskog filma i revijom dokumentarnog filma. Jedna od tih revija, imena H-15, Hrvatskog audiovizualnog centra, odvijat će se paralelno s programom "Kina pod zvijezdama", ali u maloj Art dvorani kina. Kako je rekla ravnateljica Fabric Fabijanac, ove godine LAG Marinianis je kao sponzor "krivac" za atraktivni program "Smijeh pod zvijezdama" što će ga u Slatinu donijeti Studio smijeha stand-up nastupima svojih najrenomiranijih zvijezda komedije, a koji će se održati dvije srijede zaredom. Dio programa pripremaju i poduzetni članovi Udruge mladih Krik.

Ocjenjivanje filmova

A nakon svečanog otvorenja ponovno su na svoje došli najmlađi. Mali glumački ansambl svima u Hrvatskoj dobro poznatog kazališta Šareni svijet ponovno je dao sve od sebe, doslovno i zadnju kap znoja, kako bi mališani otišli kući zadovoljni i sretni. Osim plesa i pjesme, Šareni svijet je kao dodatan adut izvukao "Mačka u čizmama", s kojim su se razdragana djeca mogla fotografirati.

"Ljeto u kinu" ove će godine trajati tjedan dana dulje no što je uobičajeno, a novina je i ocjenjivanje filmova od strane publike, kako bi se saznalo koji žanr filmova gledatelji preferiraju.

Ove godine pripremili smo i Kino kod bana, u kojem će se dva dana moći uživati u kinoprojekcijama pod zvjezdanim nebom "Ljeto kod bana" od 21. do 30. srpnja Koncerti, filmovi, stand-up nastupi, kokteli i kviz, a za najmlađe mini olimpijada Povodom desete godišnjice ulaska RH u EU, u Slatini je organizirnao događanje pod nazivom "Otvorena vrata EU projekata – Grad Slatina i EU projekti" "Otvorena vrata" Prisjetili se prvih, ali i nedavnih projekata EU U suradnji s Gradom Slatinom već je pripremljen materijal kojim će se nastaviti uređenje mrtvačnice koja bi do blagdana Snježne Gospe trebala zasjati novim sjajem, nakon što se fasada i stolarija osvježe novim slojem boje Uklonjen otpad, zaraslo raslinje, dotrajalo drveće i panjevi Divlje odlagalište otpada sada je park, a uz njega je uređeno i dječje igralište