Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
INTERVJU - gRADONAČELNIK O OSTVARENIM PROJEKTIMA I PLANOVIMA

Mišel Jakšić: Čeka nas oko 200 milijuna kuna investicija

Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice
1/4
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U 2018. Koprivnica je rekorder po povlačenju EU sredstava u županiji, kaže gradonačelnik

Svako malo pojavi se informacija da ga netko nagovara da preuzme kormilo stranke u agoniji. Posljednji su ga navodno snubili SDP-ovci iz tzv. Neretvanske skupine. O tome i o koprivničkim temama razgovaramo s koprivničkim gradonačelnikom Mišelom Jakšićem (SDP).

Koprivnica Novi projekti i investicije Građani putem "Gradskog oka" mogu prijaviti nezakonitosti

Gdje se i na kojem položaju u stranci vidite za, recimo, godinu dana?

Za godinu dana se vidim u Koprivnici, u kojoj smo odradili i odradit ćemo još puno velikih stvari. Kad govorimo o SDP-u, ponovit ću da sam kao jedan od pobjednika s terena, što su pokazali i posljednji izbori za Mjesne odbore u Koprivnici, spreman sudjelovati kao član tima koji će pomoći u zaustavljanju sadašnjih procesa i trendova.

Želim kao dio tima, kao nova snaga, pomoći u izgradnji novog, pobjedničkog SDP-a kao brane bujanju ekstremne nacionalističke i klerikalne desnice, a s druge strane i raznim populističkim opcijama koje su ispražnjene od ikakvog sadržaja i politike, kojima je glavni moto “što gore, to bolje”.

Stanje u današnjem SDP-u nije dobro, što pokazuju i istraživanja javnog mnijenja, a i svakodnevno osipanje našeg kluba zastupnika. Međutim, sad je najvažnije fokusirati se na europarlamentarne izbore i ne zadovoljavati se raspravom je li uspjeh dva ili tri mandata. Svaka utakmica u kojoj SDP ne igra na pobjedu u samom je početku izgubljena i predana. Na vodstvu i nama s terena je zadatak da ostvarimo rezultat od 25 posto ili više. Takav SDP želim, takav SDP nam treba.

Božićni ručak za korisnike Pučke kuhinje Koprivnica Božićni ručak i pokloni za za korisnike Pučke kuhinje

Piše se i o povratku Zorana Milanovića i mogućoj kandidaturi za predsjednika. Koliko je to realno?

To ćete ipak morati pitati Zorana Milanovića i doista ne bih špekulirao s njegovim imenom u situaciji kada ni on sam ne priopćava eventualne ambicije i planove. No ljevica, kao i centristička, progresivna, građanska Hrvatska, sigurno treba poduzeti sve moguće napore da se okupi oko jednog kandidata za predsjednika koji može dobiti izbore. Potreban nam je kandidat koji će vratiti ulogu predsjednika u ustavne okvire i kao takav biti faktor stabilnosti i glas razuma jer čini se da nam toga polako ponestaje.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Idemo na koprivničke teme. Izglasan je proračun za 2018. od 208 milijuna kuna. Oporba je prigovorila da nema strateških promišljanja i projekata koji će pokrenuti Koprivnicu. Što kažete na to?

Koprivnica je jedan od pet najvećih gradova u zemlji, u kojem se prema mišljenju struke najbolje živi. Takvoj ocjeni ide u prilog porast broja stanovnika, porast broja mališana u vrtićima, porast novostvorenih radnih mjesta i gospodarske aktivnosti. Koprivnica je pokretač Koprivničko-križevačke županije.

Iza nas ostaje jedna od najboljih poslovnih godina Grada unazad desetak godina u kojoj smo značajno smanjili i deficit i kreditnu zaduženost, ali isto tako više od 50 milijuna kuna investirali smo u obrazovnu, poduzetničku i komunalnu infrastrukturu. U 2018. Koprivnica je rekorder po povlačenju EU sredstava u županiji.

Upravo me zato vesele brojne pohvale naših sugrađanki i sugrađana koje susrećem u brojnim prilikama, među kojima su svakako najvažniji susreti prilikom obilaska gradskih i prigradskih naselja. To je najbolja nagrada za trud i rad Grada i gradskih ustanova i društava.

Uređenje prostora i nabavka magnetne rezonance stajali ukupno 10 milijuna kuna 10 milijuna kuna za potpuno uređenje Bolnica dobila prostor za dijagnostiku magnetne rezonance

No ovogodišnji proračun bit će 20 posto manji od planiranog. Kako to?

Dvije su strane ove priče. Prva se odnosi na prihode i rashode iz ovog redovnog gradskog života, da tako kažem. U tom dijelu mogu izraziti svoj ponos jer redovno poslovanje Grada najbolje je u posljednjih desetak godina, imamo 17-postotni porast prihoda i za tri posto smo smanjili rashode.

A što se tiče ove druge strane, odnosno korekcije planiranog proračuna, ona se isključivo odnosi na dio u proračunu vezan za sredstva koja Koprivnica dobiva za provedbu projekata EU. Drukčije rečeno, Koprivnica u realizaciji projekata ide puno brže od države i zato ova razlika koja se u konačnici izravna u idućoj godini.

Koje biste projekte izdvojili kao najvažnije za Koprivnicu u 2019. godini?

Prije svega, završetak novog poduzetničkog Inkubatora kreativnih industrija, energetske obnove najveće Osnovne škole Braće Radić kao i spojne ceste Reka – Starigrad.

Od novih projekata nas čekaju izgradnja novog vrtića, energetske obnove naših škola, reciklažno dvorište, novo kompostište, još novih ulica i svakako Aglomeracija Koprivničkih voda kao najveći infrastrukturni projekt EU u povijesti Grada i Županije. No sljedeća godina je i godina u kojoj ćemo definirati projektnu dokumentaciju za novu osnovnu školu Podolice i sportsku dvoranu Osnovne škole Đuro Ester čime ćemo steći uvjete za jednosmjensku nastavu u Koprivnici.

Božićnice u Koprivnici Umirovljenicima po 200 kuna božićnice M. Funjak: 'Kupit ću namirnice za blagdane'

Buru je, uz poskupljenje prikupljanja smeća, vode i groblja, podignulo i poskupljenje komunalne naknade od 1. siječnja.

Cijene komunalnih usluga, ovisno o segmentu, najniže su ili među najnižima u Republici Hrvatskoj no ako želimo graditi i razvijati se, moramo biti spremni ponekad povući i nepopularne poteze. Koprivnicu u sljedećih dvije-tri godine čeka oko dvjesto milijuna kuna investicija što iz vlastitih, što iz sredstava EU i jednostavno se moramo za to pripremiti pa makar to odnijelo i poneki politički poen.

Ima li kakvih novosti oko duga države za školske objekte građene po JPP-u? Na koliko se sad dug popeo i koliko on ograničava razvoj grada?

Ovih dana potpisujemo sporazum po kojem će država preuzeti plaćanje svog udjela, a do sada akumulirani dug ćemo morati, nažalost, utjerivati putem suda. Riječ je o 5,5 milijuna kuna što je iznos koji godišnje ulažemo u stipendiranje studenata i programe u kulturi, godišnji je to iznos ulaganja u sport ili bismo uložili u izgradnju još jednog vrtićkog objekta, pa neka građani procijene koliko nam je to važno.

Podravka ostvaruje lijepe poslovne rezultate. Koliko je stabilna Podravka važna za razvoj Koprivnice i okolice?

Koprivnica jednako Podravka, Podravka jednako Koprivnica. Podravka je najveći generator gospodarskih kretanja u našem gradu i sigurno je da u svakoj uspješnoj godini gradskog proračuna velik udio ima i uspjeh naše Podravke. Vjerujem da u sinergiji u vremenu koje nam dolazi zajedno možemo napraviti još i više.

Porezna reforma samo je kozmetika

Što očekujete od najavljene porezne reforme?

Načelno pozdravljam svaku reformu koja donosi nešto više građanima i poslodavcima, no kao i sve dosadašnje porezne reforme ove Vlade, moram reći da je to samo kozmetika jer nemaju hrabrosti i snage priznati da imamo previše općina, gradova i županija, te prevelik i preglomazan javni sektor.

Bildanje županija uzimanjem novca od uspješnih gradova poput Koprivnice, Samobora, Čakovca, Varaždina i Zagreba nije nešto što će pokrenuti ovu zemlju i zaustaviti odlazak mladih.

Posljednja porezna reforma uzela nam je 17 milijuna kuna i nije problem u tome da se razvijeni moraju nečega odreći, nego je problem taj što to ne ide u razvoj ove zemlje nego u dijeljenje novca po političkom ključu i očuvanje nečijih saborskih fotelja i sinekura.

Ako se želimo razvijati i da nam mladi ostanu, netko mora reći dosta ovakvoj politici. Vlada Andreja Plenkovića sigurno to neće reći niti možemo očekivati da napravi bilo što kad je riječ o istinskim promjenama i smanjenju poreznog pritiska na naše građane, na plaće naših radnika i poduzeća.

Oni neće značajnije rasteretiti rad i plaće radnika jer bi tada morali oporezovati bogate, a to su njihovi mecene i financijeri. SDP je protuteža ovakve politike ljubavi s bogatima. Naša je politika okrenuta prema radnicima, prema ljudima koji žive od svoga rada i svojih plaća.

kadetsko prvenstvo Hrvatske u ubrzanom šahu Za koprivničke šahiste ova godina je vrlo uspješna