Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
KANADA - ATLANTA - BJELOVAR

Mladi Bjelovarčani znanje prodaju preko oceana

Harter ured
1/4
Foto: Bjelovarski list
Mladi bjelovarski inženjeri preko svojih monitora crtaju optičke mreže u gradovima s druge strane Atlantika

Otkako je američki poduzetnik Tom Harter odlučio otvoriti svoju podružnicu u Bjelovaru, postalo je moguće spojiti kvalitetu životu u bilogorskoj metropoli s radom za američko tržište. Tvrtka Harter Management danas zapošljava 12 djelatnika, a upravo su preselili u uredski prostor u Ulici Ferde Rusana 12, otprilike na pola puta između središnjeg gradskog paviljona i McDonaldsa.

Harter Management tvrtka je koja se bavi projektiranjem sustava optičkog interneta na području sjeverne Amerike. Imaju dva ureda - jedan je u blizini Atlante u SAD-u i tamo zapošljavaju 30-ak ljudi, a drugi je ovaj bjelovarski koji sasvim sigurno neće stati na 12 zaposlenika. 

Dva su osnovna razloga zbog kojeg je Harter otvorio podružnicu upravo u Bjelovaru, a ne negdje drugdje u Hrvatskoj. U tom poduzetničkom pothvatu svakako je za Bjelovar navijao i izborio se Marko Kapustić, Bjelovarčanin koji već duže od desetljeća plaću zarađuje preko oceana, a radno iskustvo stjecao je isprva u Kanadi, da bi na kraju završio u SAD-u.

Povratak u Bjelovar

„Tvrtku Harter Management kojoj smo nedavno otvorili podružnicu u Bjelovaru je osnovao Tom Harter, bivši potpredsjednik najveće telekomunikacijske tvrtke u Kanadi koji je mene prvotno postavio tamo za menadžera i ja sam dao otkaz i došao kod njega da zajedno dižemo novu tvrtku”, kazao je Kapustić u nedavnom intervjuu za klikni.hr. 

Kontaktirao je tada nekoliko Bjelovarčana i uvjerio se da postoji interes radnika, unajmio je konzultante uz koje se borio s hrvatskom administracijom a potom je kontaktirao gradonačelnika Darija Hrebaka koji mu je, kaže, odgovorio u roku od 15 minuta i u sklopu poticajnih mjera ponudio besplatan uredski prostor.

Američki poduzetnici u Bjelovaru tako su oslobođeni plaćanja troškova najma koji u Americi sasvim sigurno nije zanemariv, a i na plaće zaposlenika ne moraju izdvajati onoliko koliko bi izdvajali u Zemlji slobode.

Bjelovarski zaposlenici američke tvrtke pak imaju priliku uživati u životu u gradu u kojemu neće morati gubiti sate na prijevoz do posla i s posla i plaćati prirez iz plaće, a uz stjecanje novih znanja i iskustava na svojim radnim mjestima moći će se iz prve ruke upoznati s način na koji se radi biznis u Americi koja, uz sve izazove, i dalje predstavlja pojam u globalnom poduzetništvu.

Zna se tko što radi

„Nemamo strogu definiciju koga zapošljavamo, ali tražimo ljude koji inženjerski razmišljaju. Čak nam niti diploma nije nužan preduvjet, važno je da se znaju koristiti alatima koje mi koristimo, poput primjerice AutoCAD-a”, govori nam voditeljica ureda Mirjana Urh i navodi da su ponosni zaposlenici Hartera danas geodeti, građevinari, ali i mehatroničari. Dodaje da je pomalo izazovno raditi u dvije vremenske zone, s obzirom da Bjelovar i Atlantu dijeli šestosatna vremenska razlika, no postoji dio dana u kojemu se Bjelovarčani spremaju otići s posla, a Amerikanci svježi dolaze u nove radne pobjede pa se u tom periodu onda i koordiniraju.

Voditeljica Urh kaže i da američko vodstvo ne štedi riječi pohvale za bjelovarski tim. 

„Bjelovarčani brže obavljaju zadatke, a i atmosfera kod nas na poslu je opuštenija”, kaže. Dodaje da su u rujnu prošle godine zaposlena prva dva zaposlenika i da je tada sve i počelo. Ona je, dodaje, četvrta zaposlenica: Već sljedećeg tjedna bit će ih 14, a tu ne namjeravaju stati sa zapošljavanjem. Trenutno im ne nedostaje zamolbi za posao i kandidata, što i ne čudi s obzirom na uvjete koje nude.

„Većina nas je ovdje došla sa sigurnih i stabilnih radnih mjesta. Ne bismo došli da nam netko nije ponudio nešto više”, poručuje voditeljica Urh. Što se pak tiče razlika između rada za Amerikance i rada za hrvatske poslodavce, Urh odmah odgovara: „Organizacija posla”. 

Kod američkog poslodavca, kaže, točno se zna tko što radi, a učinak se svakodnevno mjeri. Postavljene norme nisu visoke, ali nema „švercanja”. 

„Rokovi se poštuju, a odnos prema radnicima je drukčiji, ali u pozitivnom smislu. Zna se točna hijerarhija i tko je za što zadužen i mislim da je na taj način i lakše svima nama funkcionirati. Atmosfera je opuštena, ovakva kakvu smo si sami napravili. Nema grča”, kaže.

PRIJAVE za dodjelu potpore primat će se od 22. svibnja do iskorištenja raspoloživih sredstava, a najkasnije do 15. studenog Za provedbu javnog poziva u županijskom su proračunu predviđene 233 tisuće eura Potpore poduzetnicima za pokretanje, razvoj i unapređenje posla U PLANU je i poznata Carska povorka, ali i veliki Carski bal Manifestacija će trajati četiri dana Carska povorka i veliki Carski bal na 27. Terezijani KORISTIT će se za nastavu informatike, razrednu nastavu te za razne edukacije, konferencije i druge aktivnosti Prva digitalna učionica otvorena u sklopu bjelovarske 1. osnovne škole Laptopi, inovativne stolice, sustav za videokonferencije, pametna ploča, LCD monitori...