Izbornik
Naslovnica Gradovi
Raspisan natječaj za prikupljanje javnih ponuda

Most i pješački nathodnik za sljedećih sto godina

Stari hrastov most dao je svoje, a ono što nije učinilo vrijeme ubrzale su poplave 2010. godine
Foto: VELIKA GORICA

Grad Velika Gorica raspisao je natječaj za prikupljanje javnih ponuda za izradu projektne tehničke dokumentacije za gradnju pješačkog nathodnika na željezničkom kolodvoru Velika Gorica. Kako bi se povećala sigurnost putnika i pješaka, potrebno je sagraditi nathodnik preko pruge u neposrednoj blizini kolodvora.

Projektnim zadatkom istaknuta je potreba oblikovnog, funkcionalnog i konstruktivnog rješenja za izvedbu pješačkog nathodnika preko željezničke pruge u Kolodvorskoj ulici i uređenje prilaza samom nathodniku. Nathodnik će biti barem 6,8 metara od gornjeg ruba tračnica, povezivat će dvije strane kolodvorskog područja Velike Gorice u Kolodvorskoj ulici, dužina nosive konstrukcije kojom se premošćuju tračnice iznosit će oko 35 metara, a predviđena širina je tri metra.

Uz to bit će postavljena i zaštitna ograda visine dva metara s rukohvatima. Procijenjena vrijednost nathodnika iznosi 50.500 eura. Most je to za sljedećih 100 godina, tako bi se mogla iščitati natječajna dokumentacija objavljena za gradnju novoga mosta koji će zamijeniti drveni most koji spaja Čičku Poljanu i Kuče. Stari hrastov most je dao svoje, a ono što nije učinilo vrijeme ubrzale su poplave 2010. nakon kojih most više nije bio siguran za prometovanje te je zatvoren. Na njegovu mjestu niknut će novi, ovaj put betonski. Most će imati uzdužnu dispoziciju s tri raspona, a ukupno će biti dugačak 54 metra. Kolnik će biti širine tri metra s obostranim pješačkim stazama te će s ostalim elementima biti ukupne širine 7,5 metara. Vrijednost radova procijenjena je na milijun eura, a rok za dostavu ponuda je 5. srpnja.

Posebna je pozornost bila posvećena podacima o stanju i razvojnim mogućnostima turizma na području županije 22. sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije Turizam u Osječko-baranjskoj županiji bilježi sustavan napredak Nagrade su uručili predsjednica Odbora za dodjelu nagrada Vesna Bedeković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs Odgojno-obrazovna djelatnost Državne nagrade "Ivan Filipović" prvi put dodijeljene u Velikoj Kopanici PREPOZNATA KVALITETA Domaće rajčice uvrštene su među 50 najpriznatijih proizvođača sorti cherry i cocktail u svijetu Na jezeru Kipišće održala se manifestacija posvećena Rajskim rajčicama iz Svete Nedelje Uz delicije Nekićevih dočekano ljeto na festivalu Paradajz from Paradise