Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
U povodu 90. rođendana tamburaškog velikana

Na Trgu Matice hrvatske postavljena bista Željku Bradiću

Otkrivena bista Željku Bradiću
1/3
Foto: Samobor

Ispred Glazbene škole Ferdo Livadić postavljena je bista Željka Bradića, jednog od najvećih velikana tamburaške glazbe. Maestro Bradić diplomirao je glazbu i hrvatski jezik na trogodišnjoj Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu 1957. Godinu dana kasnije počinje raditi kao nastavnik glazbenog odgoja u samoborskim osnovnim školama, a od 1981. kao voditelj Glazbene škole Ferdo Livadić, gdje je predavao tamburu. Kao vanjski suradnik predavao je i glazbenu umjetnost u Samoborskoj gimnaziji, a potom i predmet tambure u zagrebačkoj Srednjoj glazbenoj školi Vatroslav Lisinski te na Zagrebačkoj muzičkoj akademiji. Vodio je tamburaški orkestar školskog društva "Mladi Samoborac", orkestar Gimnazije Samobor, a bio je i glazbeni voditelj zagrebačkog KUD-a "Joža Vlahović". S njima, kao i s folklornim ansamblom "Željezničar" uvježbava folklorno pjevanje, a vodio je i vokalne ansamble "Jeđutovke" i "Samoborke". Od 1972. godine vodio je Društvo Ferdo Livadić.

Svečanost su nastupima uveličali Vokalni ansambl Samoborke pod ravnanjem umjetničkog voditelja Marija Kambića i uz solisticu Lanu Novosel, kao i TD Ferdo Livadić pod ravnanjem dirigentice Petre Vojvodić Mrvoš. Predsjednik Društva Željko Otmačić naglasio je da je Bradić svojim radom prenosio ljubav prema tamburaškoj glazbi mlađim generacijama koje danas uspješno nastavljaju njegovu misiju. Izrazio je želju da postavljena bista bude inspiracija svima koji uživaju u ljepoti i tradiciji naše tamburaške glazbe, ali i novim generacijama koje tek dolaze. Gradonačelnica Petra Škrobot izrazila je zadovoljstvo što je nasljeđe maestra Bradića sada i trajno obilježeno te zahvalila obitelji Bradić, kao i članovima Društva što su postavljanjem trajnog spomenika maestru Bradiću njegovu bogatu ostavštinu sačuvali za buduće generacije. Bistu su na Bradićev 90. rođendan otkrili Željko Otmačić, jedan od osnivača Društva i Bradićev suradnik, Antun Bišćan te aktivna članica "Samoborki" i Bradićeva nećakinja Vlatka Bradić. Svečanosti su prisustvovali i članovi obitelji Bradić, zamjenik gradonačelnice Petar Burić te županijska pročelnica za kulturu i srodne djelatnosti Jadranka Dujić Frlan. 

Počela energetska obnova Samoborskog muzeja SAMOBOR Počela energetska obnova Samoborskog muzeja Organizatori su najavili bogat program i tijekom ovogodišnjih Rimskih dana koji su postali napoznatija proljetna manifestacija Najavljen program XI. Rimskih dana u Vinkovcima Jedinstven prikaz starih Cibala, od gladijatora do delicija Gradonačelnik Mišel Jakšić i čelnik Gradskog vijeća Ivan Pal KOPRIVNICA Više novca za umirovljenike, udruge, djecu i vrhunske sportaše