Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula
Počela iskapanja u starogradskoj jezgri Pule staroj 3000 godina

Nakon arheoloških istraživanja slijedi uređenje Danteova trga

Priprema za uređenje Danteova trga dio je ukupnog uređenja starogradske jezgre čemu Grad teži
1/3
Foto: Grad Pula
Danteov trg jedna je od lokacija koje, zbog svoje pozicije na potezu između dviju glavnih gradskih znamenitosti – Slavoluka Sergijevaca i rimskog Foruma imaju izuzetno važnu ambijentalnu i spomeničku vrijednost u prostornom konceptu staroga grada

Proteklog su tjedna u centru Pule, na Danteovu trgu započela arheološka istraživanja čiji će rezultati biti od utjecaja za buduće radove na uređenju trga smještenog u starogradskoj jezgri tri tisuće godine starog grada.

Županija i u ovoj godini nastavlja s investicijama vrijednim gotovo 600 milijuna kuna Najvredniji projekt je gradnja i opremanje Opće bolnice u Puli

Nulta faza radova

– Svi skupa vrlo dobro znamo koliko je Pula bogata povijesnim nasljeđem, pogotovo u dijelu starogradske jezgre. Pri svakom zahvatu u prostoru potrebno je vrijednu baštinu očuvati pa tako se i ova arheološka istraživanja koja su krenula na Danteovu trgu izvode prema uputama nadležnog konzervatorskog odjela. Riječ je o nultoj fazi radova, odnosno predistražnim radnjama. Konkretno, sondiranjem područja želimo vidjeti postoje li određeni arheološki nalazi, a sve kako bismo imali temelj kojim bismo onda mogli krenuti dalje u projektiranje i u konačnici i u gradnju, odnosno uređenje samog trga – istaknuo je pri početku radova pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Do početka travnja uživajte u nizu kvalitetnih koncerata 'Klupska Zima/Pula Live' donosi gotovo 80 koncerata, od punka, rocka, bluesa...

Vrijednost radova iznosi oko 232.000 kuna. Danteov trg jedna je od lokacija koje, zbog svoje pozicije na potezu između dviju glavnih gradskih znamenitosti – Slavoluka Sergijevaca i rimskog Foruma imaju izuzetno važnu ambijentalnu i spomeničku vrijednost u prostornom konceptu staroga grada.

U dosadašnjim aktivnostima koje se odnose na promišljanje uređenja Danteova trga sagledano je cjelovito uređenje prostora trga kako bi se uskladile današnje potrebe građana te omogućio funkcionalan, kvalitetan i sadržajno kreativan boravak na otvorenom javnom gradskom prostoru planirajući pritom način parternog uređenja trga i neposrednih prilaza, raspored ugostiteljskih terasa, javne rasvjete, urbane opreme i ostalo.

Mjere gradske vlasti da uz manifestacije i gospodarski ožive grad Od 23 poslovna prostora u središtu Pule zakupljeno je njih 20 na deset godina

Priprema za uređenje Danteova trga dio je ukupnog uređenja starogradske jezgre čemu Grad teži. Tako je, naime nedavno uređen Prolaz sv. Teodora čime se Pula dodatno približila životu na moru te Devilleov uspon kao i arheološko nalazište u Kandlerovoj ulici.

Moderne tehnologije

Uz to, Grad Pula već dulji niz godina putem projekta obnove Dolcevita pomaže svojim sugrađanima u obnovi gradskih pročelja pa je tako od ukupno 59 pročelja njih čak 38 obnovljeno upravo u starogradskoj jezgri, odnosno na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline. Na ovaj način, povijest grada, njegove arhitektonske značajke žele se očuvati za budućnost tako da se sačuvaju obilježja uz upotrebe modernih tehnologija i materijala za koje struka, odnosno konzervatori procijene da se mogu koristiti.