Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Samoborski muzej za projekt povukao oko 155.000 eura

Nakon Livadićeva dvorca, EU novcem obnavlja se i Etno kuća

storyeditor/2024-03-22/Samoborski_muzej.jpg
Foto: IVAN TIBOR GRUJIć TEMELJITI MAKEOVER Planirani radovi obuhvaćaju izvedbu toplinske izolacije, zamjenu stolarije, uvođenje dizalice topline zrak/voda i osiguranje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta

Samoborski muzej osigurao je sredstva iz europskih fondova za još jedan projekt. Nakon što su Samoborskom muzeju putem natječaja "Energetska obnova zgrada sa statusom kulturnog dobra" odobrena bespovratna sredstva za energetsku obnovu Livadićeva dvorca u iznosu od gotovo 800.000 eura, sada su odobrena i sredstva za obnovu objekta Etno kuće. Za taj projekt vrijedan oko 283.000 eura Muzeju je odobren bespovratni iznos od oko 155.000 eura.

Energetska obnova Livadićeva dvorca trebala bi početi uskoro, po okončanju postupka javne nabave za izvođača radova, a rok za izvršenje radova je 30. travnja 2026. U sklopu radova bit će izvedena toplinska izolacija krova i stropa prema negrijanom tavanu, bit će poboljšana energetska svojstva i zamijenjena postojeća stolarija energetski učinkovitijom, u skladu s uvjetima Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine. Promijenjen će biti i postojeći sustav grijanja iz plinskog na sustav primjene dizalice topline s ventilokonvektorima te osiguravanjem zdravih klimatskih uvjeta sanacijom vlage u objektu. Nakon navedenih radova predstoji još i izmjena fasade.

Planirani radovi na objektu Etno kuće također obuhvaćaju izvedbu toplinske izolacije stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju poda, zamjenu postojeće stolarije energetski učinkovitijom prema uputama Konzervatorskog odjela, uvođenje dizalice topline zrak/voda i osiguranje zdravih unutarnjih klimatskih uvjeta sanacijom vlage.

Nakon završetka radova smanjit će se godišnja potrebna energija za grijanje za 21,67% te godišnja primarna energija za 70,53%. Istodobno, provedbom mjera energetske obnove predviđeno je i smanjivanje godišnje emisije CO2 za 77,94%. Radovi će doprinijeti očuvanju zaštićenog kulturnog dobra i muzejske građe, a objekt će biti energetski učinkovitiji, otporniji na klimatske utjecaje te ugodniji za boravak djelatnika i posjetitelja. Ovo je nastavak provođenja uspješne gradske politike kojoj je jedan od glavnih ciljeva financirati projekte europskim sredstvima.

storyeditor/2024-03-22/jaja_B.png Jedinstvena uskrsna izložba na otvorenome Goleme pisanice u središtu grada i sjedištu Volkswagena u Njemačkoj storyeditor/2024-03-22/JaskaC__1_.jpg Radionice Erasmus+ 30 učenika srednje škole izradilo prijedloge web-stranica VREMENSKI LIMIT bio je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji su stigli u Čazmu do 15 sati zapravo bili pobjednici Za sve natjecatelje s područja Čazme i ove su godine osigurane novčane nagrade Održan 47. supermaraton dužine 61 km i 350 metara - 'Od Kaptola do Kaptola'