Izbornik
Naslovnica Gradovi Novska
Novska

Nakon Njemačke, Poljske i Kine TECE grupa otvara pogon u Novskoj

Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL 19.03.2024., Novska - Potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljista u Poduzetnickoj zoni Novska izmedju Grada Novska i predstavnika tvrtke TECE. clan Uprave i direktor tvrtke TECE Michael Freitag, direktor tvrtke TECE Industrial Alen Avdakovic, gradonacelnica Novske Marija Kusmis Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL
Njemačka TECE grupa proizvodi sanitarne i instalacijske sustave koji se prodaju u više od 60 zemalja svijeta, a u Novskoj bi trebali zaposliti oko 150 novih radnika

Njemačka TECE grupa proizvodi sanitarne i instalacijske sustave na pet lokacija u Njemačkoj, Poljskoj i Kini, a u drugoj polovici iduće godine u Novskoj bi trebao početi s radom i šesti njihov proizvodni pogon koji bi trebao pokrivati južnu i jugoistočnu Europu. Tvrtka je dio grupacije TECE GmbH osnovane 1987. godine u Njemačkoj, a bavi se proizvodnjom sanitarnih proizvoda i instalacijskih sustava s naglaskom na zaštitu okoliša i kružno gospodarstvo te korištenje novih tehnologija. Proizvodi ove njemačke tvrtke trenutačno se prodaju u više od 60 zemalja svijeta, dok bi u Novskoj trebali zaposliti oko 150 novih radnika.

Ulažu 25 milijuna eura

Tim povodom u utorak je u Novskoj ugovor o kupnji 100.001 m2 zemljišta u u Poduzetničkoj zoni Novska potpisala gradonačelnica Novske Marija Kušmiš s predstavnicima tvrtke TECE Industrial društvo s ograničenom odgovornošću za proizvodnju, trgovinu i usluge.

– Kamen temeljac planiramo u rujnu, a radovi na objektu od 16.000 kvadratnih metara trajat će između 12 i 14 mjeseci. U prvoj fazi računamo na 80 do 110 radnika, a kad počne proizvodnja, nakon 6 mjeseci, na dodatnih 70 do 80 radnih mjesta. U Novskoj ćemo proizvoditi komponente naših sanitarnih i instalacijskih sustava za ovaj dio tržišta – rekao je Alen Avdaković, direktor Tece industrial u Hrvatskoj govoreći o investiciji vrijednoj 25 milijuna eura.

– Ovo je povijesni dan i stvarno veliko značenje ima za Novsku. To je 150 radnih mjesta što donosi sigurnost za brojne obitelji. Od samog početka pružili smo potporu investitoru u gradskoj upravi i Razvojnoj agenciji Nora te ćemo i dalje im biti na usluzi, rekla je gradonačelnica Novske Marija Kušmiš.

TECE grupa je, kako su rekli, prije godinu dana u Ministarstvu gospodarstva počela tražiti lokaciju za investiciju. U igri je bilo nekoliko zemalja u okruženju, no na kraju je odabir pao na Hrvatsku i Novsku.

– Ekonomski i drugi razlozi prevagnuli su prema Hrvatskoj i Novskoj. Podrška Ministarstva gospodarstva i Grada, kao i sva logistička infrastruktura koju ovdje imamo olakšali su nam odluku – dodao je Avdaković.

Upravni direktor TECE grupe Michael Freitag napomenuo je da je riječ o pažljivo odabranoj lokaciji koja će omogućiti njihov dugoročni poslovni plan u Hrvatskoj i širem okolnom području Europe.

– Ozbiljno shvaćamo ovo tržište, zbog toga i ulažemo 25 milijuna eura u idućih nekoliko godina. Planiramo ovdje i nešto novo u smislu tehnologije, ali i naših proizvoda – rekao je Freitag.

Popunjavaju se zone

Potpisivanju ugovora bio je nazočan i ministar rada Marin Piletić, bivši gradonačelnik Novske, koje je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali "u privlačenju svjetskog brenda u Novsku".

– Drago mi je da je Ministarstvo gospodarstva usmjerilo još jednu investiciju prema Novskoj, a u toj sinergiji smo u zadnjih 4,5 godina uspjeli popuniti Poduzetničku zonu Zapad te se i PZ Novska sada polako popunjava. Dodajmo tome i najavljeni Centar gaming industrije vrijedan 40 milijuna eura i jasno je da razvoj Novske ide prema jednoj visokoj razini – rekao je Marin Piletić.

storyeditor/2024-03-22/novska_b_slager_nikola_cutuk_pixsell_PXL_190324_111914481.jpg Uključeno je oko 120 osoba koje su samci ili se ne mogu sami o sebi brinuti Hvidrin projekt Zaželi otvorit će u Novskoj 20 novih radnih mjesta dani glagoljice u Novskoj Suradnja gradova Pleternica i Novska Zajednička proslava Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva storyeditor/2024-03-01/b_slager_novska_ugovor_tvrtka.jpg Ugovor s još jednim investitorom u Poduzetničkoj zoni Novska "Gradim pogon na 1000 m2 i zapošljavam 22 radnika"