Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije

Nastavak projekta Zaželi: Priča koja pozitivno utječe na mnogo ljudi

Riječ je o projektu koji je vrijedan više od 1,4 milijuna eura i trajat će 36 mjeseci
Foto: NEVA ZGANEC/PIXSELL
Projekt je prije svega usmjeren na osobe starije od 65 godina koji žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu te čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža

Prema pouzdanim, ali još nepotvrđenim informacijama, Grad Vinkovci prošao je na natječaju za novu fazu projekta Zaželi. Riječ je o projektu koji je vrijedan više 1,4 milijuna eura i trajat će 36 mjeseci. Sredstva za provedbu projekta, u vrijednosti od 85 posto, osigurao je Europski socijalni fond, dok su preostala sredstva osigurana iz državnoga proračuna.

Podrška u životu

Govoreći o projektu, gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je projekt Zaželi za grad kojemu je na čelu jedan od najdražih projekata uopće a koji je prije svega izraz solidarnosti i brige za najranjivije skupine našeg društva. Istaknuo je i kako se radi o projektu gdje svi dobivaju, što se i pokazalo do sada.

– Posebno bih naglasio kako će se za razliku od prethodnih godina ovoga puta čak 30 mjeseci naše sugrađanke i sugrađani brinuti o onima kojima je takva pomoć najpotrebnija. Veliko je to olakšanje i za obitelji krajnjih korisnika jer nije lako obavljati svakodnevne obveze, a u kući imati stariju osobu koja ne može sama funkcionirati. Ovo je, dakle, jako dobra priča koja pozitivno utječe na mnogo ljudi, od teže zapošljivih osoba koje će 30 mjeseci imati sigurna primanja, korisnika koji će imati svu potrebnu skrb, do članova njihovih obitelji koji će barem dio dana biti mirni jer su njihovi najmiliji u sigurnim rukama – rekao je Bosančić.

Dodao je kako bi posebno zahvalio vinkovačkoj Agenciji VIA, čiji su djelatnici još jednom odradili odličan posao i Vinkovcima osigurali projekt vrijedan gotovo milijun i pol eura. Cilj je projekta povećanje socijalne uključenosti i prevencije institucionalizacije za 198 pripadnika ciljane skupine pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu tijekom 30 mjeseci na području grada Vinkovaca. Kroz projekt će biti pružane usluge potpore i podrške uz nabavu i podjelu paketa potrepština i zapošljavanje pružatelja usluga za ciljane skupine, kontrolirat će se obavljene usluge, raditi na komunikaciji i vidljivosti te upravljati projektom i administracijom.

Posao za 33 osobe

Projekt je prije svega usmjeren na osobe starije od 65 godina koje žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu te čiji prihodi ne prelaze iznos prosječne starosne mirovine za 40 i više godina mirovinskog staža. Nadalje, pripadnici ciljane skupine jesu i odrasle osobe s invaliditetom koje imaju utvrđen treći ili četvrti stupanj težine invaliditeta i koje žive u samačkom, dvočlanom ili višečlanom kućanstvu i čiji roditelj ili drugi član obitelji nema priznato pravo na status roditelja njegovatelja za potrebu skrbi o odrasloj osobi s invaliditetom. Kako navode iz gradske uprave, provedbom projekta planira se zaposliti 33 pružatelja usluga potpore i podrške za najmanje šest pripadnika ciljane skupine, čime se pridonosi povećanju njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, prevenira institucionalizacija te jača društvena integracija ciljane skupine kao sastavnog i aktivnog dijela društva.

Gradonačelnica i njezin zamjenik Petar Burić obišli su Ulicu 30. svibnja u Bregani gdje je u tijeku zamjena kanalizacijskih cijevi, a radi se i nova rasvjeta, odvodnja i novi asfalt u duljini oko 660 metara Zadovoljni dinamikom i kvalitetom izvođenja radova u Samoboru U gradu i okolici u tijeku je intenzivno uređenje deset prometnica U službenom posjetu Međimurskoj županiji boravio je njemački veleposlanik Christian Hellbach Suradnja Međimurja i Njemačke Christian Hellbach: Europski duh prisutan je na svakom planu UZ DIREKTNO povezivanje poslodavaca i nezaposlenih osoba omogućuje se bolja usklađenost ponude i potražnje jačanjem partnerstva za zapošljavanje i pridonosi razvoju gospodarstva Hrvatski zavod za zapošljavanje manifestaciju organizira u sedam gradova Dani poslova: Osijek bilježirekordno visoku zaposlenost