Izbornik
Naslovnica Gradovi Čakovec
10.000 pacijenata pokušalo ugovoriti pretragu

Navala pacijenata: jedan MR uređaj za 600.000 stanovnika u tri županije

Redovi pred Medikolom u Čakovcu
Foto: Privatna arhiva
Medikol jedina zdravstvena ustanova na sjeveru Hrvatske koja ima MR uređaj pa pokriva tri županije s oko 600.000 stanovnika, a samo u jednom danu zaprimili su oko 10.000 poziva pacijenata

Prvi su građani počeli pristizati već oko 3 sata ujutro. Iz sata u sat red je postajao sve veći. Do sedam sati tisuću ljudi čekalo je na slobodno mjesto za dijagnostički pregled MR uređajem u privatnoj Poliklinici Medikol u Čakovcu. U samo dva i pol sata, kvota za upis na teret HZZO-a je ispunjena. Ostali više sreće drugi put...

- Mislio sam upisati kćer i sebe, no kad sam došao na red, bilo je još samo jedno mjesto, pa sam upisao nju, a ja ću pokušati negdje drugdje ili čekati nove termine od lipnja na dalje - kaže nam Međimurac (podaci poznati redakciji). Želi li izbjeći čekanje, može platiti pregled, oko tisuću kuna s popustom.

Neviđena gužva je nastala jer je Medikol jedina zdravstvena ustanova na sjeveru Hrvatske koja ima MR uređaj pa pokriva tri županije s oko 600.000 stanovnika. Građani žele na pregled tamo gdje se kraće čeka i gdje im je bliže pa je stalna navala na upis u tu polikliniku koja je u samo jednom danu zaprimila oko 10.000 poziva pacijenata. HZZO je Medikolu ugovorno razdoblje produžio na tri mjeseca s kvotom od 100 MR pretraga mjesečno u Zagrebu i 187 u Čakovcu.

Privatne zdravstvene ustanove žale se da država premalo koristi njihove resurse, iako bi joj to bilo jeftinije jer je cijena pregleda koji plaća HZZO jednaka i u javnim bolnicama i kod privatnika koji je sam kupio opremu. A pacijentima je svejedno, važno je samo da zdravstveno osiguranje pokriva pretragu. U EU je, vele, prosjek  uključenosti privatnog sektora u sustav oko 30 posto.

Varaždinska bolnica dobiva uređaj

- Dok su bolnički uređaji ugovoreni sa 100 posto kapaciteta, u privatnim poliklinikama je to samo od 10 do 20 posto - kaže Ivanka Trstenjak-Rajković, ravnateljica Medikola. Od 2014. HZZO  s privatnicima više ne sklapa ugovore na tri godine, već se produžuju svaka tri mjeseca.

- Takvo stanje neizvjesnosti isključuje mogućnost kreiranja listi čekanja. No, najveći problem je to što HZZO  s privatnim zdravstvom ugovara minimalan broj postupaka, posebno MR i PET/CT-a, što nije u skladu s potrebama pacijenata i brojem stanovnika pojedine županije - smatra Trstenjak-Rajković.

U HZZO-u birokratski odgovaraju da osigurane osobe pravo na ugovorene postupke ostvaruju na temelju uputnice izabranog liječnika u najbližoj ugovornoj ustanovi, pa pacijenti s područja Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije tu pretragu mogu obaviti i u Zagrebu ili Bjelovaru, uz naknadu putnih troškova. Rasterećenje na sjeveru nastat će kad Opća bolnica Varaždin dobije MR uređaj vrijedan oko deset milijuna kuna.

- Ministarstvo kupuje šest komada i jedan ide u Opću bolnicu Varaždin. Imam to na papiru s potpisom ministra Kujundžića - kaže za Večernji list varaždinski župan Predrag Štromar, koji očekuje da će uređaj stići u listopadu ili studenom ove godine.

Nabavku MR uređaja za Županijsku bolnicu Čakovec najavio je i međimurski župan Matija Posavec.