Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Na uglu Zvonimirove i Ulice Jurja Dalmatinca

Nekadašnje Malo kino postaje mali trg u obliku kvadrata sa zelenim pojasom

1/2
Foto: novosti.hr
Narodno kino stradalo je u granatiranju tijekom Domovinskoga rata i poslije toga više nikada nije privedeno staroj svrsi

Stariji Vinkovčani sjećaju se nekadašnjeg Narodnoga kina na uglu Zvonimirove i Ulice Jurja Dalmatinca, a koje je godinama bilo omiljeno okupljalište građana. Narodno kino među građanima bilo je poznato i kao Malo kino koje je u granatiranju tijekom Domovinskoga rata stradalo i poslije toga više nikada nije privedeno staroj svrsi.

Obnova kolnika u Zvonarskoj ulici Kružne tokove neće graditi jer dogovor s vlasnicima nije postignut

Zgrada je izgorjela, a poslije su i ruševine uklonjene. Na uglu dviju ulica ostao je prazan prostor godinama neuređen i neiskorišten, osim što je ponekima služio za parkiranje. S ciljem da se ovaj prostor uredi, gradske vlasti pripremile su projekt uređenja prostora koji će se prenamijeniti u mali trg koji će, za razliku od većine, drugih imati svoju priču i poruku.

Za predah i sjećanje

– Bit će to javni zeleni prostor za predah, ali i za sjećanje jer se idejno rješenje uređenja trga temelji upravo na očuvanju Malog kina u memoriji grada. Dobit ćemo novi trg, urediti taj dio grada, a u isto vrijeme truditi se zadržati onaj stari štih – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić napominjući kako se zbog ograničenog i malog prostora koji ne udovoljavaju današnjim standardima nije moglo napraviti ništa drugo.

Dodaje kako je projektom predviđeno opločenje tamnim i svijetlim betonskim pločama koje simboliziraju nekadašnje stolce kina, ali i kvadrate na hrvatskom grbu. Podna površina bit će podijeljena na tri osnovna dijela i to istočni dio, gdje se nekada nalazio ulazni prostor kina, središnji dio, gdje su nekada bili redovi kinosjedalica i zapadni dio, gdje je nekada bilo kinoplatno.

Tradicija i želja da Slavonija dobije stručne ljude razlog za pokretanje dislociranog studija Na ljetnim upisima na studij Drvne tehnologije koji započinje u Vinkovcima mjesta za 40 studenata

Urbana oprema

Urbana oprema koja će biti postavljena na novom trgu bit će vrlo jednostavna i u skladu s osnovnim geometrijskim likom – kvadratom. Hortikulturni radovi, koji predviđaju i zeleni pojas prema stazi i cesti bit će obavljeni najesen. Očekuje se kako će planirani radovi biti završeni do početka rujna.

– Tijekom proteklih godina realizirali smo niz projekata i, vjerujem, gradu donijeli jednu sasvim ljepšu i uređeniju sliku. Svi građani svjedoče uređenim igralištima, parkovima, ulicama, nogostupima... Dovoljno je vidjeti kako danas izgleda park ispred PIK-ove zgrade i sjetiti se kako je izgledao prije. Pri tome radimo u svim dijelovima grada jer želimo da se grad ravnomjerno razvija i uređuje – istaknuo je Bosančić.

Gradonačelnik Ivan Bosančić s ovogodišnjim laureatima, dobitnicima Zlatne plakete “Grb grada Vinkovaca” Svečani program u povodu obilježavanja Dana grada Vinkovaca Bosančić: Ulaganje u našu mladost smatram najvećim i najvažnijim projektima

Najavio je i niz novih projekata koji će pridonijeti ljepšoj i uređenijoj slici grada, a samim tim i zadovoljstvu građana. Između ostalih, uskoro će započeti radovi i na uređenju središnjeg mosta preko Bosuta u središtu grada koji će dobiti novu ogradu i ljepši izgled.