Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec
hidraulični alati na baterijski pogon

Nova oprema omogućit će brže spašavanje u prometnim nesrećama

DVD Ivanec prezentacija nove opreme
Foto: Grad Ivanec
U  DVD-u Ivanec je održana prezentacija hidraulične opreme Weber rescue systems za spašavanje unesrećenih iz vozila

Nakon teoretskog dijela u prostorijama DVD-a Ivanec i prezentacije osnovnih sigurnosnih mjera prilikom prometnih nesreća, praktični dio održan je u dvorištu Ivkoma d.d.

Za potrebe praktičnog dijela dopremljeno je pet osobnih vozila koja su pod nadzorom i prema uputama instruktora iz Webera 'izrezana'. Simulirano je nekoliko mogućih scenarija prometnih nesreća i spašavanja unesrećenih iz vozila (pod pretpostavkom da je nakon nesreće vozilo ostalo na kotačima, na boku i prevrnuto na krov).

Na prezentaciji opreme sudjelovalo je 16 operativnih vatrogasaca iz DVD-a Ivanec, DVD-a Lepoglava i DVD-a Gojanec. Korišteni su Weber e-force hidraulični alati na baterijski pogon. Autonomija koju takvi alati pružaju vatrogascima je značajna. Nema potrebe za dodatnim pripremama prije početka rada s alatima (razvlačenje hidrauličnih cijevi i spajanja pumpe) već su alati vađenjem iz vozila odmah spremni za rad. Samim tim intervenciju može odraditi manji broj vatrogasaca i mnogo brže nego s klasičnim hidrauličnim uređajima za spašavanje, priopćili su iz Grada Ivanca.

DVD Ivanec je krajem 2016. godine nabavio set baterijskih alata Weber rescue koji su iz redovnih sredstava za djelovanje plaćeni 72.000 kuna. Tu opremu ivanečki su vatrogasci pokušavali nabaviti tijekom zadnjih pet do šest godina jer je postojeći alat postao preslab za nove generacije vozila. S novim alatom brže će moći odrađivati tehničke intervencije u prometu.