Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Predstavljeni noviteti

Nove iskaznice povećat će prava osoba s invaliditetom

Iskaznice omogućuju povlastice u prometu, kulturi, sportu, turizmu...
Foto: Grad Samobor

Samobor je prvi grad u kojem je održana konferencija o unaprjeđenju sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, a što uključuje izdavanje Europske i Nacionalne iskaznice te Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom.

– Hrvatska je prva država članica EU koja uvodi Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom izvan pilot-projekta, a Samobor prvi grad u kojem su predstavljene sve pojedinosti koje će im olakšati ostvarivanje njihovih prava i povlastica te pristup brojnim pogodnostima – istaknuo je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, Viktor Jozić. Nacionalnom iskaznicom za osobe s invaliditetom mogu se ostvariti povlastice u željezničkom i pomorskom putničkom prijevozu, pri korištenju autocesta i uporabi javnih cesta. Europskom iskaznicom omogućava im se ravnopravan pristup pogodnostima u svim državama članicama koje su ponajprije usmjerene na područje turizma, kulture i sporta.

Od najvećih projekata u 2024. izdvojeni su sanacija Vile Allnoch, gradnja Centra za starije osobe, dogradnja DV Izvor, dječjeg vrtića u Perivoju, OŠ Rude, dogradnja OŠ Milana Langa... Veća ulaganja u kapitalne projekte "Intenzivno radimo i Samobor postaje poželjno mjesto za život i rad" POTRAJALO JE Rokovi su se oduljili zbog promjena izvora financiranja, plinskih instalacija i detaljnih ispitivanja kvalitete vode, objasnila je gradonačlenica Samobora u razgovoru sa susjedima i predstavnicima GČ Gornji kralj – Hamor Završeni radovi na obnovi kanalizacije i vodovodne mreže Sanirana Starogradska dobit će novi kolnik i LED rasvjetu Savjet mladih zagovara prava, potrebe i interese mladih. Bira se sedam članova na mandat od četiri godine, a prijave su otvorene do 23. siječnja ove godine Javni poziv za predlaganje kandidata Savjet mladih Gradskog vijeća traži nove članove