Izbornik
Naslovnica Gradovi Samobor
Završeni radovi na obnovi kanalizacije i vodovodne mreže

Sanirana Starogradska dobit će novi kolnik i LED rasvjetu

POTRAJALO JE Rokovi su se oduljili zbog promjena izvora financiranja, plinskih instalacija i detaljnih ispitivanja kvalitete vode, objasnila je gradonačlenica Samobora u razgovoru sa susjedima i predstavnicima GČ Gornji kralj – Hamor
Foto: Grad Samobor

Nakon sanacije odvodnje i dotrajalog vodoopskrbnog sustava iz 1913. godine, u tijeku su radovi na rekonstrukciji Starogradske ulice. Gradonačelnica Petra Škrobot sa svojim je suradnicima obišla gradilište u Starogradskoj ulici te o svemu porazgovarala sa stanarima Starogradske ulice i predstavnicima gradske četvrti Gornji kraj – Hamor.

– Rekonstrukcija Starogradske ulice godinama se odgađala zato što se do sada nitko nije usudio upustiti u tako zahtjevan projekt – istaknula je gradonačelnica. Pojasnila je i kako radovi u Starogradskoj ulici obuhvaćaju sanaciju kanalizacije oštećene u potresu, izmjenu dotrajalog vodoopskrbnog sustava te rekonstrukciju prometnice.

– Najviše vremena izgubilo se dok smo čekali odluku Zagrebačkog holdinga hoće li izvesti i financirati izmjenu dotrajalog vodoopskrbnog cjevovoda. Na kraju su odustali, pa je Grad preuzeo investiciju. Po završetku radova trebalo je izvesti tlačnu probu i atest uzorka kvalitete vode. Probleme je izazvalo i to što se tijekom sanacije kanalizacije naišlo na plinske instalacije koje položajno nisu smjele biti na tom mjestu – pojasnila je. Zbog svega toga je prometnica je od veljače 2023. povremeno bila zatvarana za promet. Gradonačelnica je istaknula i kako bi svi radovi odavno bili završeni da se nije išlo u rekonstrukciju cijelog vodovodnog sustava starog više od 100 godina. Grad Samobor preuzeo je investiciju rekonstrukcije vodoopskrbnog cjevovoda Starogradske ulice koji dijelom datira iz 1913. godine, dok je dio magistralnog voda iz 70-ih godina. Taj sustav dijelom prolazi i privatnim parcelama pa je bilo nužno izmještanje, što je potrajalo određeno vrijeme. Navedenim projektom rekonstruirano je ukupno 1525 metara magistralnog i opskrbnog cjevovoda uključujući i 76 rekonstruiranih priključaka. Ukupna vrijednost realiziranog projekta je 828.118 eura. U sklopu rekonstrukcije prometnice izvest će se nova kolnička konstrukcija u duljini 610 metara s novom pješačkom stazom, novom LED rasvjetom, a izvest će se i podzemna napajanja na niskonaponsku električnu mrežu te podzemni privodi na optičku infrastrukturu. Vrijednost radova je oko 950.000 eura. 

Na dvorcu je ove godine završena konstrukcijska obnova. Nova će sredstva biti utrošena namjenski na građevinsko-obrtničke radove, restauratorsko-konzervatorske i arheološke radove, vodovod i odvodnju, strojarske i elektroinstalacije, vatrodojavu i dizalo Svi radovi moraju završiti 30. lipnja 2026. godine Nekadašnji sabor velikaša, dvorac Kerestinec, ide u obnovu za 13,7 milijuna eura Pročelnik gradskog Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Davor Mecanović kaže kako građani jednostavnije i brže dolaze do svih potrebnih dozvola Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vinkovaca Preduvjet za razvoj brza je i efikasna gradska uprava Tvornicu su simboličnim pritiskom na gumb u Podravkinoj industrijskoj zoni otvorili predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić Podravka ima novu tvornicu tjestenine vrijednu 15 mil. eura Tjestenina iz nove tvornice godišnje će završiti u oko 90 milijuna vrećica juha