Izbornik
Naslovnica Gradovi Pula 57 pregleda
jedan od najuspješnijih projekata

Novi laboratorij za kemiju u Centru za popularizaciju znanosti

Laboratorij za kemiju u Puli
1/8
Foto: Dusko Marusic/Pixsell
Centar je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole

U organizaciji Istarske razvojne agencije i Zajednice tehničke kulture Pula djeci i mladima svoja vrata otvorio je novi labaratorij za kemiju koji se nalazi na trećem katu Centra za popularizaciju znanosti.

"U moje su školsko doba uvjeti bili prilično jednostavniji te me veseli što naša djeca imaju prilike učiti i napredovati u ovim novim moderno uređenim prostorijama. Čovjek koji ima znanja ima i bolju budućnost pred sobom", poručio je Miletić.

Istarski župan Valter Flego učenicima OŠ Centar je zaželio da se uskoro iskreno zaljube u prirodne znanosti, fiziku, kemiju i tehnologiju, upravo zato jer se radi o deficitarnim zanimanjima koja su već sada prijeko potrebna u Europi i svijeta. Direktor Istarske razvojne agencije Boris Sabatti kazao je kako se upravo danas navršila druga godišnjica od otvorenja Centra za popularizaciju znanosti.

"Već se sada možemo pohvaliti da je kroz Centar prošlo više od 2.100 učenika koji stvaraju nova iskustva i stječu potrebno znanje u praktikumu iz fizike. Cijeli je projekt financiran iz europskog projekta SmartInno koji je zapravo jedan od najuspješnijih projekata u Republici Hrvatskoj o čemu svjedoči i posljednja nagrada Ministarstva regionalnoga razvoja i europskih fondova", pojasnio je Sabatti, izvijestili su iz gradske uprave.

 "Glavni je cilj novog labaratorija poticanje mladih na što veći angažman u prirodnim znanostima. Kroz radionice i predavanja djeca na najbolji način proučavaju sve elemente potrebne za praćenje i usavršavanje eksperimenata", rekao je glavni tajnik Zajednice tehničke kulture Pula Anton Pletikos.

Ravantelj Centra za istraživanje materijala Istarske županije - METRIS Dalibor Paus ukratko je pojasnio sve posebitosti labaratorija za kemiju koji će ubuduće u velikoj mjeri olakšati učenicima pristup novim saznanjima iz svijeta znanosti.

Svrha osnivanja ove vrste Centra, koji je namijenjen djeci od vrtićkog uzrasta do završnih razreda srednje škole, popularizacija je znanosti među najmlađima kojima će se omogućiti da svoju prirođenu znatiželju i interes pretvore u ljubav prema znanosti i istraživanju.

Uz promicanje interesa za znanost među djecom i mladima, Centar za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije ima u cilju rano usmjeravanje darovite djece na znanost u suradnji sa stručnim mentorima, razvijanje timskog rada, usvajanje novih tehnologija, razvoj istraživanja i inovacija te razvoj kreativnih sposobnosti kod djece. Otvorenje novog odjela za kemiju pri Centru za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije omogućit će učenicima usvajanje zahtjevnih pojmova iz kemije na jednostavan, zanimljiv i praktičan način. S Centrom će blisku suradnju nastaviti i Centar za istraživanje materijala – METRIS  kako bi učenici osnovnih i srednjih škola Istarske županije učili o istraživačkom radu i inovacijama iz prve ruke. Također, učenici će u novootvorenom laboratoriju za kemiju moći raditi kemijske pokuse kako bi stvorili nove spojeve ili razumjeli postojeće reakcije. Proširenjem Centra za popularizaciju znanosti i inovacija Istarske županije novim odjelom za kemiju dodatno se promovira znanost, povezuju formalni i neformalni oblici učenja koji su ključni za razvoj inovacija u gospodarstvu te se posljedično ulaže u buduće naraštaje kao konkurentnu radnu snagu.