Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
split

Obilježena 29. godišnjica prosvjeda pred Banovinom

1/7
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Zastavu je, kao i svake godine do sada, podignuo dragovoljac Domovinskog rata, pričuvni časnik Hrvatske vojske, Ivica Balić koji je to napravio i 1991. godine na prosvjedu protiv neprijateljske JNA pred tadašnjom komandom Vojnopomorske oblasti

U organizaciji Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) u srijedu u podne uz intoniranje himne "Lijepa naša" podignuta je hrvatska zastava na zgradi splitske Gradske uprave, čime je obilježena 29. godišnjica prosvjeda pred Banovinom protiv velikosrpske agresije.

Split U travnju uništeno 58 vozila uklonjenih s javnih površina

Obilježavanju su prisustvovali predstavnici HURS-a, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, a zastavu je, kao i svake godine do sada, podignuo dragovoljac Domovinskog rata, pričuvni časnik Hrvatske vojske, Ivica Balić.

Upravo je on to isto napravio 1991. godine, kad su se pred tadašnjom komandom Vojnopomorske oblasti okupili radnici splitskog škvera predvodeći radnike iz brojnih poduzeća i građane Splita.

- Te 1991. godine se pred ovom zgradom mogao osjetiti naboj, zajedništvo, domoljublje. Moje emocije su i danas jake. Nevjerojatno je to što je bilo. To je bio vulkan koji je u jednom momentu mogao eksplodirati - opisao je Balić.

U tri kategorije Gradsko vijeće potvrdilo nagrade grada Splita

Pojasnio je kako su se okupili zbog Kijeva i okolnih sela koje je neprijatelj zapalio. Pred Banovinu, u kojoj je tada bila smještena neprijateljska vojska, prosvjednici su stigli tražeći deblokadu hrvatskih sela, kazao je Balić.

Prisjetivši se tog vremena, župan Blaženko Boban izjavio je da rezultat nije mogao biti drugačiji nego samostalna Hrvatska, "dok je na nama da jedinstvom, zajedništvom, entuzijazmom i energijom prebrodimo i ova vremena".

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara obećao je da će sljedeće godine obilježavanje prosvjeda biti primjerenije proslavljeno, te dodao da su sa predstavnicima sindikata još prošle godine dogovorili da se 30. obljetnica obilježi u holu Banovine na "kvalitetan način, a ne samo sa okupljanjem i dizanjem zastave".

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara Gradonačelnik Krstulović Opara privremeno obustavio izvršenja proračuna za 2020. godinu Split obustavio sve pozive javne nabave i zabranio zapošljavanja

Darka Todorić iz splitskog HURS-a kazala je da se nada da će dogodine, na 30. godišnjicu, svi biti zdravi i na obilježavanje prosvjeda doći u mnogo većem broju.