Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
109. Vinkovačka brigada

Obljetnica osnutka legendarne vinkovačke brigade

Polaganje vijenaca i paljenje sviječa u spomen na poginule i nestale
1/2
Foto: Grad Vinkovci

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 33. obljetnica osnutka 109. brigade Zbora narodne garde (ZNG). Kako je rečeno, ova brigada bila je prva pričuvna brigada ZNG-a u Hrvatskoj koja je ustrojena 28. svibnja 1991. godine, na dan kada je u Zagrebu bilo postrojavanje prvih postrojbi ZNG-a.

O značaju 109. Vinkovačke brigade ZNG-a govori i podatak da se borila na istočnim granicama Hrvatske te da je zajedno s 3. brigadom i snagama dovedenim iz unutrašnjosti uspjela zaustaviti nadmoćnijeg neprijatelja. O značaju brigade govori i to da je kroz nju prošlo oko 4000 pripadnika te da je pretrpjela velike žrtve, najveće u odnosu na sve pričuvne brigade. Tijekom Domovinskog rata ova brigade je imala 214 poginulih i 650 ranjenih i ozlijeđenih, a 12 pripadnika još se uvijek vodi nestalima. 

Idejno rješenje nekadašnjeg odlagališta otpada parka Papuk Počinje uređenje vinkovačkog Papuka Grad dobiva zelenu oazu nadomak samom središtu Organizatori su najavili bogat program i tijekom ovogodišnjih Rimskih dana koji su postali napoznatija proljetna manifestacija Najavljen program XI. Rimskih dana u Vinkovcima Jedinstven prikaz starih Cibala, od gladijatora do delicija Zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić VINKOVCI Jedna geotermalna bušotina može grijati otprilike 35.000 m2 staklenika