Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
uloženo 885 tisuća kuna

Obnovljena povijesna vodosprema Vidikovac u Rijeci

1/5
Foto: Grad Rijeka
Vodosprema je sagrađena 1914. godine, zapremine je 1500 prostornih metara te i danas oprskrbljuje vodom područja Sušaka i Bulevarda

Obnovljena povijesna vodosprema Vidikovac na Sušaku u Rijeci, u čiju obnovu je uloženo 885 tisuća kuna, predstavljena je javnosti.

Rebalans u srpnju Prihodi gradskog proračuna Rijeke bit će manji 150 do 200 milijuna kuna

Ovime je okončan četverogodišnji projekt sanacije stoljetnih povijesnih riječkih vodosprema „Gorskog vodovoda Trsat – Sušak“, pri čemu su, uz vodospremu Vidikovac, obnovljene vodospreme Pećine, Podvežica i prekidna komora Križ, s ciljem njihova stavljanja u funkciju javnog korištenja. 

O obavljenim radovima i vrijednosti tog projekta govorili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Andrej Marochini. Vodosprema Vidikovac je monumentalna građevina vodno-komunalne arhitekture sagrađena u stilu visokog historicizma i manirizma. S njezine terase, dostupne građanima, pruža se izvrstan pogled na Deltu i Kvarner.

Vodosprema, sagrađena 1914. godine, zapremine je 1500 prostornih metara te i danas oprskrbljuje vodom područja Sušaka i Bulevarda.

koncesija Prostor Exportdrva na Delti idućih pet godina novo kulturno središte Rijeke

Obnovu pročelja i druge građevinske radove je obavila tvrtka Zanatoprema iz Rijeke. Sanirana je oštećena betonska konstrukcija vidikovca i pergole nad njim, postavljena nova ulazna vrata i sanirana oštećenja na pročelju. Obnova je obavljena u skladu s pravilima Konzervatorskog odjela u Rijeci. 

Tvrtka Vodovod i kanalizacija će 2. srpnja navečer organizirati audio-vizualno događanje u suradnji s pulskim umjetničkim kolektivom Visualia Group, kako bi predstavila građanima ovu povijesnu vodospremu, najavljeno je.