Izbornik
Naslovnica Gradovi Belišće
Održana je manifestacija Belišćanska zlatna jesen 2021.

Od dodjele javnih priznanja do mirisa čobanca i raskoši narodnih nošnji

Foto: Grad Belišće
Na 7. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca sudjelovala su 23 majstora kotlića

Kulturno-turistička manifestacija "Belišćanska zlatna jesen" ponovno je pokazala raskoš tradicije, kulture i gastronomije belišćanskog kraja. Započela je svečanom sjednicom Gradskog vijeća u Centru za kulturu Sigmund Romberg u Belišću, kada su dodijeljena i javna priznanja Grada Belišća.

Plaketu "Grb grada Belišća" dobili su Antun Sabo za iznimna ostvarenja u području likovne umjetnosti i doprinos kulturnom životu, zatim Krunoslav Hornung-Veljo za iznimna ostvarenja i doprinos kulturnom i cjelokupnom društvenom životu, Udruga Zvono za 
iznimna ostvarenja i doprinos u stvaranju boljeg životnog okruženja za djecu i mlade s teškoćama u razvoju.

Priznanje Grada Belišća dobio je i Nikica Mužević za iznimna ostvarenja i doprinos vatrogastvu i društvenom životu, Suzana Krčmar za iznimna ostvarenja i doprinos unapređivanju manjinskih prava i cjelokupnom životu te Janja Čeliković za iznimna ostvarenja i doprinos razvoju turizma i cjelokupnom razvoju grada Belišća.

Nagrađivana monodrama

Plaketu "S. H. Gutmann" dobili su OPG Novosel Slađan i Tvornica elektroopreme TEO-Belišće za iznimna ostvarenja i doprinos 
gospodarskom životu Belišća.

Otvorena je, potom, izložba slika "Stari bunari belišćanskog kraja – zaboravljeni izvori život", a čiji su autori članovi Likovne udruge Bel-art. Na prostoru Bazena Belišće posjetitelji su mogli, pak, pogledati nagrađivanu monodramu "Đuka Begović", u izvedbi Ivice Koprivnjaka, dugogodišnjeg glumca, redatelja i vokalnog solista Amaterskog kazališta Belišće.

Ocjenjivali nošnje

Oko belišćanskog bazena proširio se i miris čobanca, a 23 majstora kotlića sudjelovala su na 7. Državnom natjecanju u kuhanju čobanca. Osim ekipa s područja Belišća i prigradskih naselja, u kuhanju ovog slavonskog specijaliteta okušali su se i kuhari iz Biograda na Moru, Svetog Ivana Zeline, Benkovca, Donjeg Miholjca i Valpova.

Najbolji čobanac skuhao je Nikola Barišić, drugo je mjesto osvojio Damir Đakovac, a treće Zoran Toprek, po ocjeni stručnog 
žirija koji su činili profesorica kulinarstva Jelica Černi, zatim šef  kuhinje u KBC-u Osijek i službeni kuhar vatrenih Tomica Đukić te 
profesor kulinarstva Stevo Bijelić.

Gradonačelnik Belišća Dinko Burić je najboljim kuharima uručio pehare, plakete i kotliće.

Završnicu je programa obilježila revija narodnih nošnji na kojoj su sudjelovali predstavnici  KUD-ova, gradova i općina. Predstavljeno je 35 narodnih ženskih i muških nošnji. Naviše su ocjene dobili ženska nošnja iz Donjih Andrijevaca, koju je nosila članica HKUD-a "Osijek 1862" te muška nošnja KUD-a "Slavko Janković" Rokovci – Andrijaševci.