Izbornik
Naslovnica Gradovi
Popovača

Održana 11. Večer škrleta i moslavačke kuhinje u čast autohtonom vinu

danbi škrleta i moslavačke kuhinje
1/4
Foto: Popovača
Manifestaciju je obilježila bogata prezentacija vina moslavačke autohtone sorte škrlet i specijaliteta domaće kuhinje, kao i iznimna posjećenost

U Popovači je održana 11. po redu manifestacija "Večer škrleta i moslavačke kuhinje" koju je obilježila bogata prezentacija vina moslavačke autohtone sorte škrlet i specijaliteta domaće kuhinje, kao i iznimna posjećenost. Posjetitelji su imali priliku kušati vina profesionalnih vinara s ovog područja udruženih u Proizvođačku organizaciju Škrlet, kao i vina amatera članova Udruge vinogradara i voćara Škrlet te kulinarske specijalitete petnaestak lokalnih ugostitelja i OPG-ova.

Ponosni na škrlet

– Mi smo na škrlet ponosni, on je naša autohtona sorta i drago nam je da je dobro prihvaćen te da su okupljeni zadovoljni vinima koja su prezentirali članovi Udruge Škrlet, kojih je bilo 20-ak – rekao je Igor Kovačević, predsjednik Udruge Škrlet.

– Iz godine u godinu ova manifestacija raste, imamo sve više izlagača i ugostiteljskih objekata koji nam se dolaze predstaviti i pokazati nam svoju autentičnu kuhinju. Manifestaciju u skladu s mogućnostima kontinuirano podižemo na viši nivo i ona sve snažnije pridonosi kvalitetnoj promociji našeg kraja privlačeći sve veći broj posjetitelja iz drugih sredina – naglasio je Lovro Miklaužić, direktor gradske Turističke zajednice, zamjenik gradonačelnika.

– Ova manifestacija promocija je truda i rada naših vinara, ali i OPG-ovaca i ugostitelja. Ujedinjena ponuda tradicionalne hrane i našeg vina na ovoj manifestaciji svakako je dobar promotor našeg kraja. Svi zainteresirani, kada dođu u Moslavinu, znat će što trebaju zatražiti i što je u ovom kraju karakteristično. Nadamo se da je ova manifestacija dobar promotor turizma i da ćemo u budućnosti razviti taj naš kontinentalni turizam na razinu koju zaslužuje – rekao je gradonačelnik Popovače Josip Mišković.

Samom otvorenju prethodila je radionica Wine & Paint pod voditeljstvom članica Popovačke udruge likovnih stvaralaca Moslavački štrk te predstavljanje "Moslavačke kuharice".

Moslavačka kuharica

Naime, LAG Moslavina je s međimurskim LAG-ovima proveo projekt "Okusi domaće" u sklopu kojeg je osmišljen i izrađen promotivni materijal – "Moslavačka kuharica" u suradnji s iskusnim stručnjakinjama, etnologinjom Slavicom Moslavac koja je zaslužna za etno motiv koji se proteže kroz promotivne materijale i samu kuharicu, književnicom i novinarkom Božicom Brkan kojoj je povjereno uredništvo te cheficom Danijelom Crnjak Andri. Svojim nastupom ovogodišnju "Večer škrleta i moslavačke kuhinje" uveličali su članovi KUD-a Stjepan Šajnović iz Osekova, goste je zabavljao Tamburaški sastav Milenij, a program manifestacije vodio je Domagoj Jakopović Ribafish.

GRAD je ove godine povećao božićnicu jer su rasli svi životni troškovi, a iznosi su u skladu s mogućnostima proračuna dobra vijest Popovača povećala iznos božićnice za umirovljenike i građane u potrebi OD KAPITALNIH projekata u završnoj su fazi radovi na rekonstrukciji Trga I u središtu Popovače Pri završetku su i svi projekti financirani iz Fonda solidarnosti za sanaciju nakon potresa Dobre vremenske prilike omogućile su nastavak radova u Popovači Nakon što je vesela povorka prodefilirala središtem grada, svečanost je nastavljena bogatim kulturno-zabavnim programom. Manifestacija Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje (gore) i Dani meda (desno) Popovača Obilježeni Dani meda te Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje