Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
vinkovci

Odvoz smeća skuplji, ali će iznos računa ovisiti o broju pražnjenja kanti

Foto: Grad Vinkovci
Nove odredbe i cijene zbrinjavanja smeća u kućanstvima

Slijedom uredbe kojom se regulira novi način odvoza otpada kao i nove cijene, a koja je na snagu stupila 1. studenoga 2017. godine, građani Vinkovaca u zadnjih nekoliko dana primjećuju određene promjene kada je riječ o odvozu otpada. Pojavile su se nove kante, nove kutije kao i nove cijene što građanima, koji su trebali dobiti obavijesti o promjenama, donosi niz nepoznanica.

Europski dan jezika u Vinkovcima razvoj jezičnih vještina Obilježen Europski dan jezika u Vinkovcima

– Čipirali smo svaku kantu, odnosno elektronski je označili tako da građani sada imaju mogućnost ne iznijeti kantu i ona se neće obračunati. Kad ne iznesu kantu, ta se kanta neće niti naplatiti. Prolazit ćemo njihovim ulicama četiri ili pet puta mjesečno, ali naplaćivat ćemo samo onda kada građani iznesu kantu – rekao je Ivan Bertić, voditelj odjela za kvalitetu, sigurnost i zaštitu okoliša u vinkovačkoj gradskoj tvrtki Nevkoš koja je zadužena za odvoz otpada. Osim u Vinkovcima, tvrtka zbrinjava otpad i s područja općina Ivankovo, Nuštar, Jarmina i Tordinci. Pojašnjavajući novosti u zbrinjavanju otpada, Bertić kaže da je ova tvrtka u proteklih godinu dana odradila postavljanje opreme na kamione, novog softvera kao i čipiranje kanti.

Fiksni dio od 40,7 kuna

Novim sustavom tako građani imaju mogućnost da sami odluče hoće li na dan odvoza otpada iznijeti kantu na pražnjenje ili neće, o čemu će ovisiti konačna cijena usluge. Svi će oni od 1. studenoga odvoz kućnog mješovitog otpada plaćati po novim cijenama koje se vežu uz broj izvoženja kante. Kako kaže Bertić, minimalnu cijenu javne usluge, odnosno paušalni dio ukupne cijene u iznosu 40,70 kuna, plaćat će svi korisnici usluge.

Regionalni dani EU fondova u Vinkovcima Regionalni dani EU fondova Preuzmite prezentacije s edukacija u Vinkovcima

Stvarni odvoz otpada naplaćivat će se dodatno ovisno o tome koliko puta mjesečno se odvozi spremnik što će se evidentirati očitavanjem elektronskog čipa s kante za otpad. S predstavnicima stanara dogovoreno je postavljanje dovoljnog broja posuda za njihov ulaz, tako da su pred svaki ulaz postavljene jedna, dvije ili tri kante ovisno o volumenu koji se dijeli po broju stanara u tom ulazu. Svaki stan ima svoj fiksni dio.

– Građani sada mogu i kontrolirati svoj otpad tako da sami odaberu koliki volumen posuda im je potreban. Ako im je posuda premala, mogu zatražiti veću i obrnuto. Tako će primjerice korisnici koji koriste spremnik od 80 litara po odvozu, uz fiksnih 40,70 kuna, po jednom spremniku plaćati 2,72 kune, oni za spremnik od 120 litara 4,08 kuna, a oni koji su zadužili spremnik od 240 litara 8,16 kuna – kaže Bertić.

Odvoz i dalje jednom tjedno

U Nevkošu su napravili i kalkulaciju na primjeru odvoza spremnika od 120 litara uz dva mjesečna pražnjenja koja bi koštala 48,86 kuna. Ako nekima dvije posude budu previše, jednu mogu spremiti i iznositi samo ovu drugu.

Regionalni dani EU fondova u Vinkovcima REGIONALNI DANI EU FONDOVA U vinkovcima U teoriji i praksi saznali kako uspješno koristiti sredstva iz EU fondova

– Broj i volumen posuda dogovorili smo s predstavnicima stanara, ali i bez obzira na to koliko posuda građani imaju, obračunavamo samo ono što je ispred ulaza i ono što odvozimo. Po nekoj računici, onaj tko odvaja otpad trebao bi imati odvoz svaki drugi tjedan. Poskupljenje je neznatno, do 3 kune, a otpad će se odvoziti kao i dosad jednom tjedno. Ne bi trebalo biti problema jer imamo jako dobru infrastrukturu i 99 posto kućanstava nalazi se u sustavu odvoza – rekao je Bertić.

Treba dodati i to da je u cijenu uključeno i reciklažno dvorište koje je otvoreno od ponedjeljka do petka, od 8 do 16 sati, te odvoženje glomaznog otpada do tri kubna metra jednom godišnje.

Ugovor o osiguravanju sredstava potpisan je u Vinkovcima Nepovratna sredstva Potpisan ugovor o energetskoj obnovi Doma zdravlja Vinkovci