Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Natjecanje najmlađih Vinkovčana

Olimpijskim festivalima i poticanjem na sport do boljeg zdravlja djece

Foto: Branimir Bradarić
Grad godišnje za potrebe sporta izdvaja 9,2 milijuna kuna od čega 4,6 milijuna kuna odlazi Zajednici športskih udruga – kaže Andrea Vinković

Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca i ove godine organizirala je Olimpijske festivale dječjih vrtića i osnovnih škola. Od najmlađih natjecala su se djeca od 5 do 7 godina dok su se od osnovnoškolaca natjecala djeca od 1. do 4. razreda. Festivali, koji su se održali odvojeno, održavali su se na stadionu HNK Cibalia tako da će ti dani zauvijek ostati u sjećanju mališanima koji su se natjecali u više sportova.

Natjecanje u violini “Franjo Krežma” Vinkovci okupili više od 60 violinista iz 30 škola

Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić dok je zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro rekao da ga veseli što su djeca već sada usmjerena ka sportskom razvoju, što je od velikog značaja za Vukovarsko-srijemsku županiju i grad Vinkovce.

Tjelovježba je bitna

– Nadam se da će se netko od ove djece, kroz neko skoro vrijeme, popeti na tron europskih, svjetskih ili Olimpijskih igara – rekao je Dabro.

Koliko god je rezultat bio u drugom planu, mališani odjeveni u sportsku odjeću i obuću i u pratnji odgojitelja i učitelja, davali su sve od sebe kako bi ostvarili što bolje rezultate u disciplinama u kojima su se natjecali. Natjecali su se u atletici (bacanje loptice, skok u dalj, štafeta 4 x 25 metara i trčanje na 50 metara) i malom nogometu.

Stipendije za vinkovačke studente Istraživanje među 116 gradova Vinkovci u 10 gradova koji daju najviše stipendija

– Ovo je jedan od načina kako da se kod djece razvije ljubav prema sportu i zdravom odrastanju. Na festivalu su bili naši mališani iz šest objekata, uzrasta od 5 do 7 godina. Inače u vrtićima potičemo slobodnu igru i bavljenje sportom. Jednom tjedno imamo po planu i programu sat tjelovježbe, a svakoga dana, prije doručka, imamo tjelovježbu od 5 minuta – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Vinkovci Suzana Zidar.

Dodala je i da djeca iz vrtića uz Olimpijski festival sudjeluju i na Olimpijskim danima na razini države koji se održavaju 10. rujna. Oni se održavaju u dvorištu vrtića, a tom prilikom pozivaju i poznate sportaše i roditelje da sudjeluju.

– Njihovo bavljenje sportom jako je važno i to treba poticati od najranije dobi – istaknula je Zidar.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Vinkovaca Andrea Vinković kazala je da Grad potiče djecu da se bave sportom.

Akcija 'Vojna solidarnost' Vojnici bojili ogradu vrtića u Vinkovcima

– Svjesni smo svih blagodati moderne tehnologije, ali i njezinih nedostataka što rezultira nedostatkom kretanja, pretilosti… Smatramo da je iznimno važno da se djeca što više bave sportom i borave na svježem zraku. Jedan od takvih načina je i organizacija Olimpijskih festivala na kojima sudjeluju djeca iz Vinkovaca, ali i drugih dijelova Vukovarsko-srijemske županije – rekla je Vinković.

Prepoznali su to i u vrtićima i školama tako da su iz godine u godinu olimpijski festivali sve brojniji i sudjeluju mališani iz cijele županije.

– Na ovaj način promičemo bavljenje sportom, ali i razvijamo kod djece natjecateljski duh, fair play, prijateljstva… – istaknula je Vinković.

Igrališta Do kraja mandata u Vinkovcima će biti sagrađeno 20 dječjih igrališta

Svi su dobili medalje

Treba znati i da na festivalu vrtića nisu proglašavani najbolji nego su svi bili nagrađeni, odnosno svi su dobili medalje. Svi su zapravo bili prvi. Od osnovnih škola prvo mjesto osvojila je OŠ Ivana Gorana Kovačića, drugo OŠ Ivane Brlić Mažuranić (Rokovci – Andrijaševci), a treće OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca.

– Svakako ćemo nastaviti i dalje promicati sport i bavljenje sportom. Grad godišnje za potrebe sporta izdvaja 9,2 milijuna kuna od čega 4,6 milijuna kuna odlazi Zajednici športskih udruga za klubove, natjecanja i razne manifestacije. Iznimno nam je važan i stručni rad s djecom tako da financiramo trenere gimnastike, šaha, odbojke i te-kvon-doa. Sigurni smo da će sve to u budućnosti dati rezultata – rekla je Vinković.

Turizam Nova turistička brošura “Vinkovci od A do Ž”