Izbornik
Naslovnica Gradovi Makarska
Metković

Opaženo više od 6000 ptica

Prebrojavanje ptica
1/3
Foto: Grad Metković
Ove su godine ptice bile po svim rijekama, budući da su stajaćice većinom bile zamrznute, dok je jezero Kuti bilo zaleđeno velikim dijelom

Globalno zimsko prebrojavanje ptica vodarica slatkovodnih i morskih staništa delte Neretve, jedno od najmasovnijih prebrojavanja, i ove godine tradicionalno su obavili zaposlenici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije s volonterima Ornitološkog društva Brkata sjenica, prenijeli su iz Grada Metkovića. Prebrojavanje je 12. i 13. siječnja obuhvatilo šire područje delte Neretve, dakle sva staništa koja su pogodna za prezimljavanje ptica vodarica, kao što su Kuti, Baćinska jezera, ušće Neretve, Norin, Crepina itd.

Metković Projekt Metkovske face u 'street artu'

Foto: Grad Metković

Prebrojavanje se radi tijekom siječnja, budući da je većina ptica vodarica tada na svojim zimovalištima, a u njemu diljem Europe sudjeluje mnogo volontera. Tako se dobivaju podaci o brojnostima i rasprostranjenosti pojedinih vrsta ptica i pokazatelj stvarnog stanja, uz velik edukacijski značaj za očuvanje ptičjeg svijeta. Delta Neretve je u ovoj županiji najvažnije zimovalište ptica vodarica i jedno od najvažnijih u mediteranskom dijelu Hrvatske. U delti zimuje mnogo vrsta pataka, ćurlina, plijenora, gnjuraca, ronaca, kormorana, čaplja, pozvizdača itd.

Foto: Grad Metković

U ovogodišnjem prebrojavanju najbrojnije su uz sveprisutne galebove bile divlja patka, zviždara i kržulja, zatim liska, mali i veliki kormoran, žalar cirikavac, plijenori i ronci, a ukupno je opaženo više od 6000 ptica. Niske temperature nisu previše utjecale na broj i vrste ptica u Neretvi, osim liske i nekoliko vrsta pataka koje rjeđe dolaze u Neretvu, kao što je patka batoglavica, patka kulašica i crna patka. Jedino što su ove godine ptice bile po svim rijekama, budući da su stajaćice većinom bile zamrznute, dok je jezero Kuti bilo zaleđeno velikim dijelom, priopćili su iz OD-a Brkata sjenica.

Metković Metković Klub daje besplatne treninge u siječnju metković Grad napokon dobio svog dimnjačara