Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
osijek

Osijek bilježi rekordne turističke brojke, sve više stranih gostiju

Osijek bilježi rekordne turističke brojke, sve više stranih gostiju
1/3
Foto: Osijek
Jedna od manifestacija koja svakako privlači goste jest Osječko ljeto kulture koje je ujedno i najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, a ove godine traje čitavo ljeto, sve do rujna

Osijek se sve više ističe kao privlačna kulturno-povijesna i sportsko-urbana destinacija. Iako je cjelogodišnja destinacija, sve više gostiju otkriva čari ljetnog boravka u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a to potvrđuju rekordne srpanjske brojke. Ovogodišnji turistički srpanj bolji je od prošlogodišnjeg za čak 48 posto. Zabilježen je i porast noćenja stranih gostiju koji čine 65 posto ukupnih noćenja u srpnju, a domaćih je bilo 35 posto. U prvih sedam mjeseci na području grada ostvareno je 85.862 noćenja, što je 23 posto više od istog razdoblja prošle godine i 16 posto više od 2019. godine.

Ima 86 programa

– Rekordnim turističkim brojkama pridonosi bogat kulturni, zabavni i sportski sadržaj. Okosnica svih kulturnih zbivanja je Osječko ljeto kulture koje i ove godine traje čitavo ljeto, a svi su programi, njih čak 86, za posjetitelje besplatni. Imali smo i vrlo uspješne i dobro posjećene dvije Osječke ljetne noći. Istovremeno je Copacabanu, omiljeno osječko kupalište, od 21. lipnja kada je počela kupališna sezona do početka kolovoza posjetilo više od 25.000 kupača – ističe osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Jedna od manifestacija koja svakako privlači goste jest Osječko ljeto kulture koje je ujedno i najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske, a ove godine traje čitavo ljeto, sve do rujna. Posjetiteljima nudi raznovrsne i besplatne kazališne, koncertne, književne, likovne, filmske i dječje programe na 15 različitih gradskih lokacija, uz sudjelovanje svih kulturnih ustanova u gradu. Lokacije koje aktivira Osječko ljeto kulture raznolike su i atraktivne te šalju sliku Osijeka kao ambijentalnog, povijesnog grada punog potencijala. Dobra posjećenost programa govori u prilog činjenici da je Osijek kulturno središte i da svojom ponudom odgovara potrebama šire regije. I ove godine OLJK ima međunarodne programe te je zamjetan redovit broj stranih gostiju, najčešće iz zemalja u okruženju.

U znaku pjesme i plesa

Zanimljiva je i Osječka ljetna noć, tradicionalna manifestacija koja svake posljednje subote ljetnih mjeseci oživljava središte grada. Atraktivne kulise poput glavnog Trga Ante Starčevića, Trga slobode i najljepše riječne šetnice – promenade, tradicionalno budu obogaćene zabavnim i gastronomskim sadržajima. Svojim sadržajem prilagođene su svim dobnim skupinama, a uobičajeno prođu u znaku pjesme i plesa. Srpanjska Osječka ljetna noć privukla je velik broj Osječanki i Osječana, kojima su se pridružili gosti iz Slavonije i Baranje, potvrdivši da je Osijek krajem srpnja itekako živ grad. Bila je to prilika da se susretnu drage ljude, prošetati, zaplesati i zapjevati, ali i uživati u bogatoj ponudi lokalnih ugostitelja. Za one željne osvježenja, omiljeno je osječko kupalište Copacabana koje od prošloga mjeseca u ponudi ima još jedan novi sadržaj, a riječ je o noćnom kupanju koje je organizirano svakoga petka i subote do 23 sata. Ostalim danima bazenski kompleks radi do 21 sat. Od ugostiteljskih sadržaja tu je vodeni bar, montažne kućice s hranom, kao i ledenice sa sladoledom. Osigurana je zdravstvena zaštita i spasilačka služba. Dva puta mjesečno Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ-a analizira kakvoću vode kako u bazenima tako i na Dravi. Sve dosadašnje analize pokazale su da je voda za kupanje izvrsne kakvoće.

– Prošle smo godine završili prvu fazu obnove popularnog osječkog kupališta. Riječ je o prvoj temeljitoj obnovi u 47 godina postojanja Kopike. Tako je izgrađen prvi pravi olimpijski bazen u povijesti Osijeka, te bazen s vodenim atrakcijama i vodenim barom. Investicija, s uređenjem okoliša, hortikulturom i opremom za bazene stajala je gotovo 3,7 milijuna eura i odrađena je u rekordnom roku, za samo šest mjeseci. Sagrađene su i svlačionice, tuševi, sanitarni čvor i svi prateći sadržaji. Bazeni su prilagođeni za osobe s invaliditetom – podsjeća osječki gradonačelnik Ivan Radić, dodavši kako Osijek turiste privlači ne samo zbog svoje kulturne baštine, prirodnih ljepota i gastronomije nego i zbog nadaleko poznatog osječkog gostoprimstva. Osim toga, tijekom cijele godine ima dobro organizirane manifestacije i upravo je to karta na koju igra osječki turizam.

– Osijek je s razlogom proglašen najuspješnijom kontinentalnom destinacijom gradskog turizma – zaključuje gradonačelnik Radić.

Osijek ozelenjivanje urbanih površina Zbog klimatskih promjena ide sadnja 1700 stabala, na kupalište Kopiku njih 200 radovi u Osijeku OSIJEK Zbog gužvi na ulicama često smo ljuti, ali svi radovi idu po planu Na zemljištu ukupne površine 169.671 četvornih metara uskoro će se izgraditi suvremeni pogon površine 48.000 četvornih metara, koji će Jabilovim korisnicima isporučivati sveobuhvatna proizvodna rješenja Otvorit će se oko 1500 novih radnih mjesta Dolaskom Jabila počinje jedan novi investicijski ciklus