Izbornik
Naslovnica Gradovi Poreč 176 pregleda
Poreč

Škola i dvorana pod krovom, uskoro svi u jednosmjenskoj nastavi

OŠ Finida
1/9
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Točno 40 godina od otvorenja Osnovne škole Poreč, sva će porečka djeca krenuti na nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni - rekao je gradonačelnik Peršurić

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić i župan Istarske županije Valter Flego obišli su gradilište Osnovne škole i sportske dvorane Finida. U obilasku su im se pridružile i zamjenica gradonačelnika Sanja Oplanić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije Patricia Percan, pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti, socijalnu skrb i zdravstvenu zaštitu Vesna Kordić, privremena ravnateljica OŠ Finida Suzana Poropat Božac, ravnateljica OŠ Poreč Nadija Kosa te voditelj gradilišta Miroslav Kopčinović.

- Izgradnja napreduje po planu, škola i sportska dvorana su pod krovom, a predstoji nam još izgraditi novu pristupnu cestu do škole. Odradili smo veliki dio posla u komunikaciji s djecom, roditeljima i učiteljima kroz protekla dva mjeseca i vjerujem da je naš grad spreman za veliku pozitivnu promjenu koja će se dogoditi otvorenjem ove škole. Točno 40 godina od otvorenja Osnovne škole Poreč, sva će porečka djeca krenuti na nastavu u jednoj, jutarnjoj smjeni, a dokaz da je gradnja ove škole itekako bila potrebna je činjenica da ove godine, po trenutnim upisnim podacima, upisujemo dva razreda prvašića više - rekao je gradonačelnik Peršurić.

Poreč naselje Materada Nova plaža sa šetnicom, sunčalištem, obnovljenim drvenim molom...

Župan Flego rekao je kako se svake godine škole u Istri rekonstruiraju - Ne učim radi škole, već učim za život. Ali ne možemo učiti za život bez škole u kojoj ćemo djecu osposobljavati za život i emocionalno i socijalno. Zato se zahvaljujem gradonačelniku i Poreču na sjajnom ulaganju u školstvo. Ovo su sjajni iskoraci i ova će škola biti ne samo po hrvatskim, ni europskim, već svjetskim standardima - zaključio je župan.

Grad Poreč u potpunosti financira građenje nove Osnovne škole i sportske dvorane Finida, na zemljištu površine 4ha za koje je pravo građenja dala Republika Hrvatska. Ova investicija, vrijedna 54 milijuna kuna + PDV, krenula je s izgradnjom prošle godine, a otvorenje nove škole za 600 učenika planira se za prvi dan nove školske godine, 3. rujna.

Foto: Grad Poreč

Nova osnovna škola i dvorana Finida se sastoji od 20 učionica, 8 razredne nastave i 12 predmetne nastave, specijaliziranih kabineta, čitaonice, učionice za produženi boravak, višenamjenskog prostora, kuhinje i blagovaone, te prostora za vanjsku namjenu. Sportska dvorana uz školu neto je površine 2.659,6 m2. Dvorana je trodijelna (dimenzije borilišta 27x45x8 metara), a sastoji se od glavnog dijela gdje su smještena 3 košarkaška terena, 6 svlačionica i 3 kabineta za nastavnike, te su na gornjem dijelu, na katu smještene tribine za 328 gledatelja. Dvorana je povezana sa školom toplom vezom u podrumu škole, te je predviđen zaseban ulaz za vanjske korisnike. Vanjski prostor se sastoji od dva parkinga, istočnog sa 124, i zapadnog sa 64 parkirna mjesta, prilaznih puteva i 4 sportska terena.

- Početkom rada škole grad se dijeli na dva upisna područja, s otprilike 530 učenika u novoj te 590 učenika u staroj osnovnoj školi. Učenici iz Područne škole Veli Maj preselit će u Osnovnu školu Finida, dok će Osnovnoj školi Poreč preostati područna škola u Žbandaju, koju smo otvorili prošle godine u rujnu - objasnila je privremena ravnateljica Poropat Božac, priopćili su iz Poreča.

Poreč Zaštitari na terenu Komunalnim redarima u sezoni stiže pomoć, olakšat će im posao